°C 10

Uigrana ekipa iz Zagreba pola godine bacala smeće u prirodu na goričkom području

21.03.2024.

Ivana Ćurić

Divlja odlagališta rak-rana su mnogih lokalnih jedinica,a iznimka nije ni Velika Gorica. Više puta pisali smo o deponijima koji niču uz poljske puteve, jezera, napuštene parcele, a među kritičnim točkama na velikogoričkom području je i područje Domovinskog mosta nizvodno uz Savu, gdje otpad bacaju i građani Zagreba te zagrebačke građevinske tvrtke.

Mještani naselja Sasi, Novaki Šćitarjevski i Drenje Šćitarjevsko posebno su bili ogorčeni nicanjem novih divljih deponija i kontinuiranim dovoženjem otpada iz susjedne metropole. Nemoćni da sami riješe ovaj problem, zatražili su pomoć od Grada Velike Gorice. U dogovoru s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom postavljene su kamere za videonadzor na širem području Šćitarjeva te su pojačani izlasci komunalnih redara, a u nadzor su se aktivno uključili i vatrogasci DVD-a Ščitarjevo te sami mještani.

-Poduzete mjere urodile su plodom te je prije par dana ulovljena grupa koja je punih šest mjeseci dovozila otpad iz Zagreba, preko Domovinskog mosta. Odlagali su ga na privatnu parcelu u mjestu Novaki Šćitarjevski, a u posljednje vrijeme čak i na zemljišta u vlasništvu mještana. Uigrana ekipa dolazila je s dva bijela kombija i na tu lokaciju bacala razni otpad, od namještaja, kuhinja, ormara, dvosjeda i trosjeda do azbestnih ploča, kamene i staklene vune, odjeće i obuće. Otpad su palili u večernjim satima, što su snimili mjesni vatrogasci, a zanimljivo je da su imali i promatrače koji su pazili da ne naiđe netko od nadležnih službi ili mještana. Gradski komunalni redari ipak su ih uspjeli uhvatiti na djelu, pri dovoženju nove ture otpada-otkrili su mještani.

Inače za ilegalno odlaganje otpada predviđene su i nemale novčane kazne, pa se građani nadaju kako će to one koji ih dobiju možda i odvratiti od budućih takvih aktivnosti.