°C 11

Uhvaćen mladi piroman (27) iz Zaprešića: Na Uskrs izazvao dva požara u gradu, policija ga pronašla u kratkom roku

06.04.2021.

Petar Brnada

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela „Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom“.

Kako navode iz PUZ-a, sumnja se da je u nedjelju, 4. travnja, oko 02:30 sati, s namjerom ustrajnosti izazivanja požara, a zanemarujući činjenicu da takvom općeopasnom radnjom dovodi u opasnost imovinu većeg opsega, u Zaprešiću u Ulici kardinala Alojzija Stepinca, otvorenim plamenom izazvao požar unutar plastičnih kontejnera trgovačkog društva iz Zaprešića, koji su tom prilikom u potpunosti izgorjeli.

Požar se potom proširio na limeni kiosk poduzeća iz Zagreba uslijed čega su unutrašnjost kioska i artikli koji su se u njemu nalazili djelomično izgorjeli, a požar je zahvatio i uzrokovao djelomično sagorijevanje dva stupa električne energije i telekomunikacije kao i jednu plastičnu kantu za otpad.

Nakon izazivanja požara osumnjičeni se sakrio u napušteni objekt koji se nalazi u neposrednoj blizini gdje se i skrivao otprilike pola sata, dok su za to vrijeme vatrogasci zaustavili daljnje širenje podmetnutog požara.

Potom je, sumnja se, oko 03:50 sati izašao iz napuštenog objekta i došao do pothodnika tržnice u Tržnoj ulici da bi i tamo otvorenim plamenom izazvao požar u hodniku ispred sanitarnih prostorija.

-U tom su požaru izgorjela invalidska kolica, perilica rublja i druga razna ambalaža. Tijekom širenja požara i pod utjecajem djelovanja topline zapalila su se aluminijska i metalna vrata te su nastala oštećenja u vidu taljenja metala i začađenja sanitarnih prostorija dok su oštećene i staklene stjenke vrata poljoprivredne ljekarne. Oštećenja su nastala i na aparatu za kavu- izvijestili su iz PUZ-a.

Osumnjičeni se nakon izazivanja tog požara udaljio s mjesta događaja gdje su ga policijski službenici uočili, a budući da je svojim izgledom odavao sumnju da je riječ o osobi koja se može dovesti u vezu s tim događajima, priveden je u službene prostorije na kriminalističko istraživanje.

Materijalna šteta je zasad neutvrđena, cijeni se većom, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.