°C 29

Ubrzana gradnja novog vrtića, zatim i osnovne škole u Svetoj Nedelji

24.05.2019.

Romana Šimek

Nakon što su energetski obnovili vrtić i školu, Grad Sveta Nedelja uskoro kreće s realizacijom projekta na kojem rade već godinu i pol dana - gradnjom novog vrtića. Vrtić se počinje graditi već ovu jesen, moći će primiti oko 150 djece, a zbog povećane potrebe i interesa, prvi dio vrtića bit će otvoren već na proljeće, kada će u njega moći krenuti četiri nove skupine. U iduću školsku godinu vrtić će krenuti punim kapacitetom, a osim same zgrade vrtića bit će izgrađena i mala dvorana za izvedbu vrtićkog sportskog programa.

Potreba za novim vrtićem u Svetoj Nedelji postoji već godinama i iz godine u godinu, zbog sve većeg doseljavanja mladih obitelji, samo raste. S druge strane, zbog potreba usklađivanja s Državnim standardom, iz godine u godinu se smanjuju upisne kvote. Pa je, tako, 2013. bilo 188 zahtjeva za upis, 106 djece se primalo, pa ih je neupisano ostalo 82. Dvije godine kasnije upisna kvota smanjena je na 97, pa je od 163 prijavljene djece neupisano ostalo njih 66. Prošle godine prijavljeno ih je bilo 136, primalo ih se 78, neupisano je ostalo 52. Ove godine situacija je eskalirala - za upis u vrtić prijavljeno je rekordnih 219 djece, a bez mjesta u vrtiću je ostalo njih čak 140.

-Ove godine imali smo rekordan broj prijavljene djece za upis u vrtiće - njih čak 219, pa nam je 140 ostalo neupisano i to je zaista veliki problem o kojem razmišljamo i pokušavamo pronaći način kako ga privremeno riješiti dok ne izgradimo novi vrtić-, dodao je zamjenik gradonačelnika Davor Nađi.

Osim gradnje vrtića, u Svetoj Nedelji pripremaju i projekt gradnje nove osnovne škole. Kako su rekli za Gradonačelnik.hr, trenutno je u postupku izrada dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole, koja se očekuje u jesen. Kada se dovrši, škola će moći primiti oko 500 djece od 1. do 8. razreda.

izvor: Gradonačelnik.hr

foto: os-sveta-nedelja