°C 17

U subotu pomičemo kazaljke: Povratak na zimsko računanje vremena

26.10.2023.

Ivana Ćurić

Ovog vikenda počinje zimsko računanje vremena stoga ne zaboravite pomaknuti kazaljke svojih satova, kao ni voziti s upaljenim svjetlima automobila i danju jer biste u protivnom mogli zaraditi kaznu.

Zimsko računanje vremena započinje u noći sa subote, 28., na nedjelju, 29. listopada. Sat će se pomaknuti unazad tako da će u 3 sata u noći zapravo biti 2 sata. I dok će biti onih koji žale za dužim danima, zimsko računanje vremena je zapravo „normalno“ računanje vremena.

Sa zimskim računanjem vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.

Iako je prije nekoliko godina Europska komisija predložila da se ukine sezonsko pomicanje sata, države članice o tome se još nisu dogovorile. Tada je donesena i rezolucija na tu temu, četiri milijuna građana Europske unije u anketi se izjasnilo za prestanak pomicanja sata. I Hrvatska je načelno bila za ukidanje. No, pandemija, rat u Ukrajini i problemi proizašli iz toga ovu su priču gurnuli u stranu.

Prema istraživanjima pomicanje sata negativno utječe i na ljudski organizam, kojem treba vremena da se navikne na ovu promjenu te negativno utječe na ustaljene obrasce spavanja tako doprinosi smanjenju radne učinkovitosti.

Upalite kratka svjetla i tijekom dnevne vožnje!

Zimskim računanjem vremena počinju i obveze za vozače koje se odnose na vožnju s upaljenim svjetlima i danju.
Naime, počinje i zakonska obveza paljenja danju dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima u razdoblju od 1. studenog 2023. do 31. ožujka 2024. godine, dok su vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine na vozilima danju imati upaljena kratka svjetla.

Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), te u slučaju smanjenje vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno svjetlo crvene boje na stražnjoj strani bicikla. Preporuka je i odjeća svijetle boje odnosno s reflektirajućim detaljima kako bi bili uočljivi ostalim sudionicima u prometu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 30 eura. Stoga, iz policije apeliraju da poštujete zakonske odredbe i na vozilima za vrijeme vožnje imate upaljena svjetla kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.