°C 10

U Samoboru održana konferencija „Obnovljivi izvori energije - temelj industrije 4.0“.

16.12.2022.

Redakcija

U sklopu projekta Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu - Industrija 4. 0. u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru održana je konferencija „Obnovljivi izvori energije - temelj industrije 4.0“.

Izlaganja su imali Marko Jergovski (RCK), Velimir Šegon (REGEA), Danijel Topić (Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Osijek), Hrvoje Pandžić (Fakultet elektrotehnike i računalstva, Zagreb), Tomislav Pukšec (Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb) te gospodarstvenici Miroslav Škalac, Tomislav Cikač i Josip Oroz. Održana je i panel rasprava „Obnovljivi izvori energije u strukovnom obrazovanju: Jesmo li na dobrom putu?“

U uvodu konferencije, uz ravnatelja SSŠ Samobor Davora Škiljana i gradonačelnicu Samobora Petru Škrobot, prisutnima se u ime Zagrebačke županije obratio pročelnik za gospodarstvo i fondove EU Damir Fašaić. Rekao je da je Regionalni centar kompetentnosti jedan od najvrjednijih projekata koji u ovome trenutku provodi Zagrebačka županija, no da se njegova najveća vrijednost očekuje u narednom razdoblju u kojemu će se učenici školovati na najmodernijoj tehnološkoj opremi i strojevima.

Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, rekao je da strukovno obrazovanje napokon postaje fokus obrazovne politike. 

- Donedavno je strukovno obrazovanje bilo gotovo pa podcijenjeno, ali sada za njega dolazi novo doba - rekao je Živčić, dodavši da su centri kompetentnosti centri inovativnog rada, učenja i poučavanja.

U sklopu projekta Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu - Industrija 4. 0. dograđuju se tri srednje škole - u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu, nabavljaju se informatički i laboratorijski uređaji i oprema te strojevi i uređaji za učenje temeljeno na radu. Modernizira se osam postojećih kurikuluma i uvodi novi - specijalist za 3D skeniranje, modeliranje i aditivnu proizvodnju, a u edukaciji i stručnom usavršavanju za uporabu specijalizirane opreme i strojeva sudjeluje 300 učitelja iz svih srednjih škola s prostora Zagrebačke županije.

- U Hrvatskoj se uspostavlja 25 regionalnih centara kompetentnosti, no naš je jedinstven. Za razliku od drugih on se razvija na tri lokacije i uključuje devet srednjih škola. Upravo je povezivanje škola, brisanje raskoraka između odgoja i obrazovanja i poduzetnika te, najvažnije, učenje kroz rad jedinstvena prilika za reformu strukovnog obrazovanja - rekao je Miroslav Antolčić, ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, nositelja je projekta RCK, vrijednog 114,3 milijuna kuna.

 

"Županija na dlanu" proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Galerija slika

U Samoboru održana konferencija „Obnovljivi izvori energije - temelj industrije 4.0“. U Samoboru održana konferencija „Obnovljivi izvori energije - temelj industrije 4.0“. U Samoboru održana konferencija „Obnovljivi izvori energije - temelj industrije 4.0“. U Samoboru održana konferencija „Obnovljivi izvori energije - temelj industrije 4.0“. U Samoboru održana konferencija „Obnovljivi izvori energije - temelj industrije 4.0“. U Samoboru održana konferencija „Obnovljivi izvori energije - temelj industrije 4.0“. U Samoboru održana konferencija „Obnovljivi izvori energije - temelj industrije 4.0“.