°C 21

Turopoljski križ krasi Križni put u Posedarju

15.11.2018.

Redakcija

Vrh brda Brisnica u župi Gospe od Ružarija u Posedarju od ove jeseni krasi veliki kameni križ posvećen nerođenima. Djelo je to Velikogoričana Milivoja Sedmaka iz Lukavca o čijim smo zanimljivim djelima u snijegu već više puta pisali.

Sedmakovo novo djelo impresivni je križ visok osam metara, širok 3,60 metara, a s postoljem teži čak 30 tona. Postavljen je na kraju jedinstvenog Križnog puta u prirodi brda. Na njemu je radio godinu dana, a završio ga je na blagdan Male Gospe. Svjedočanstvo gospodina Sedmaka o izradi ovog križa Velikogoričani su mogli čuti protekle nedjelje u dvorani Nazaret gdje je gostovao na poziv Inicijative 40 dana za život.

-Križ sam radio od kamena koje je upravo s tog brda. U dva navrata smo materijal dovezli s kamionom, a onda sam krenuo u izradu koja je trajala godinu dana-rekao nam je Milivoj Sedmak o svom novom umjetničkom djelu sakralne tematike. U križ je osim kamenja s posedarskog brda utkano i nešto kamenja iz Međugorja koje su donijeli hodočasnici biciklima te s Krbavskog polja. Dio križa od bijelog kamena je iz Trogira.Magarci u dvorištu kao znak ohrabrenja


Na vrhu križa stoji kamen u obliku golubice što je simbol Duha Svetoga. Na stražnjoj strani križa, pokraj Isusa su kamenja koji svojim oblikom naznačuju glave pokajanog i nepokajanog razbojnika. U drugim kamenjima naziru se likovi Mojsija, Abrahama, Isusov lik s Torinskog platna...na drugoj strani križa nalazi se raspeti Isus sastavljen od onakvog kamenja kakav je nađen u prirodi bez ikakvog zahvata što ga čini unikatom.

-Kad sam počeo raditi njegovu maketu, pitao sam Boga jesam li dostojan izgraditi taj križ, hoću li to znati i tražio neki znak. U tom trenutku, moja kćer Sara pozvala me da hitno dođem van. Naime, u našem Lukavec, nikad nije bilo magarca, a u moje dvorište tada su došla čak tri magarca. To mi je bio čudesan znak koji isprva nisam razumio, ali mi ga je protumačio vlč. Ivica Klanac rekavši da trebam nastaviti raditi križ jer su nekad crkve i raspela po brdima rađeni upravo tako da su magarci nosili kamenje -ispričao je Sedmak dodavši kako se u više navrata tijekom izrade križa kroz razne znakove uvjerio da je na dobrom putu.

S prednje strane križa nalazi se lik Isusa Krista s trnovom krunom čija je desna ruka spuštena u znak blagoslova i oprosta grijeha, a lijeva pokazuje na Presveto Srce.Transportiran u dva dijela

Veliki križ iz Lukavca je transportiran u dva dijela, a onda ih je na brdu Čelinka dizalica od pedeset tona u dva navrata podizala i prenijela na vrh brda gdje ih je umjetnik spojio i dovršavao izradu, a kroz molitvu krunice dobio je nadahnuće da križ posveti nerođenoj djeci.

U obredu blagoslova novog križa sudjelovali su i don Darko Pužin, župnik zagrebačke župe sv. Klara i don Josip Žagar, župnik Sedmakove župe Majke Božje Fatimske iz Lukavca. Vlč. Žagar za našeg Lukavčanina rekao je da je Sedmak pouzdani suradnik, zauzeti župljanin i pastoralni vijećnik čija su djela prožeta Božjim duhom. Sljedeći put kad putujete autocestom A1 podignite pogled prema posedarskom brdu jer upravo tamo za buduća vremena ostaje križ koji je djelo našeg sugrađana.Članak je objavljen u 136. broju VGdanas novina.