°C 4

Turistička zajednica Zagrebačke županije: Potrebna je revitalizacija turističkog sektora i inovativnost u turizmu

20.02.2021.

Maja Peranić

Turistička zajednica Zagrebačke županije jučer je u Vršilnici - Novi Dvori u Zaprešiću organizirala 2. sastanak koordinacije sustava turističkih zajednica Zagrebačke županije nakon koje je održana edukacija na temu EU fondova - priprema za novo programsko razdoblje 2021.-2027., na kojoj su sudjelovali i predstavnici Razvojne agencije Zagrebačke županije.

Na edukaciji su prikazane mogućnosti sufinanciranja projekata u sektoru turizma te je omogućeno izlaganje potencijalnih projektnih ideja i projekata u pripremi.

Na terenu je uočena potreba definiranja strateškog planiranja, i važnost očekivanih rezultata potencijalnih projekata te nužne kriterije koji isti moraju ispunjavati, a najvažniji korak je suradnja svih dionika.Direktorica Alilović ističe, kako je pandemija COVID-19 uzrokovala značajne poremećaje u globalnom gospodarstvu i utjecala na spremnost ljudi za putovanje:

-Od ožujka 2020. čitav turistički lanac vrijednosti koji definira industriju - obuhvaćajući zrakoplovne tvrtke, autobusne i željezničke kompanije, brodove za krstarenje, hotele, restorane, atrakcije, turističke agencije, turoperatore, internetske putničke subjekte i druge - ušao je u stanje suspendirane animacije. Sasvim je jasno kako turistički sektor osjetljiviji je od ostalih sektora na vanjske šokove, jer često nema alternativa. Na ovoj edukaciji želimo ukazati važnost revitalizacije turističkog sektora - sektor mora postati održiviji, inovativniji i otporniji u budućnosti. Jasno je prema smjernicama Europske Komisije kako će rješenje vjerojatno biti lokalno i europsko, digitalno i zeleno. Ovime se pokazuje inicijativa regionalne turističke zajednice kao stručnjaka u turizmu koji mogu najbolje prepoznati lokalne i regionalne razvojne potrebe i potencijale.