°C 23

Sveta Nedelja: Rakitje i Novaki neprofitabilne linije za autoprijevoznike?

20.01.2020.

Romana Šimek

Slijedom nedavne objave privremenog voznog reda autoprijevoznika Autoturista i Samoborčeka, a nastavno na smanjen broj polazaka na liniji Samobor – Sv. Nedelja – Rakitje – Novaki – Zagreb i prigovore građana, gradonačelnik grada Svete Nedelje Dario Zurovec, osim traženog pisanog očitovanja, sazvao je i hitan sastanak s predstavnicama navedenih autoprijevozničkih poduzeća.

Održan je sastanak gradonačelnika Zurovca i zamjenika Marije Hršak te Davora Nađija s direktorima poduzeća Autoturista i Samoborčeka, Franjom Grgurićem i Božom Grgurićem, te Ivanom Noršićem.

Svjesni da je do prvotnih promjena došlo zbog mnogobrojnih radova na prometnicama, ponajviše zbog radova na izvedbi kružnog toka na silasku s autoceste, predstavnici Grada Svete Nedelje tražili su pojašnjenje zašto na novoobjavljenom privremenom voznom redu i dalje nema vraćanja ukinutih linija, a radovi na prometnicama su završeni i njima se normalno prometuje. Autoprijevoznici su pojasnili kako nije došlo do vraćanja linija zbog izvedbe radova koji su još u tijeku na određenim prometnicama (radovi kod Zagrebačkog velesajma, čvora Jankomir, petlja kod naselja Rakitje), zbog čega se stvaraju prometni čepovi kod petlje u Rakitju, te na području Grada Zagreba i zbog toga autobusi produžuju vrijeme vožnje.

Polasci na navedenoj liniji kroz Novake i Rakitje smanjeni su i zbog malog broja putnika koji koriste te polaske.

Također su istaknuli kako imaju financijske gubitke na području Svete Nedelje (zbog pojedinih neprofitabilnih polazaka na linijama, naročito na liniji 160. Mala Gorica – Kerestinec – AK Zagreb, liniji 162. Mala Gorica – Brezje – Novaki – Rakitje – Črnomerec,  liniji 153. Samobor – Ljubljanica i liniji 155. Samobor – AK Zagreb, polasci preko Novaka, Rakitja i Kerestinca), te da će, ukoliko ne ostvare subvenciju od strane Grada, Županije ili države, vrlo vjerojatno biti prisiljeni ukidati neprofitabilne polaske na linijama.

Predstavnici Grada zatražili su detaljnu specifikaciju o linijama, troškovima, te iznosu subvencije kako bi istu razmotrili jer smatraju kako ukidanje linija zbog neostvarenja subvencije nije opravdano. Na upit direktora Samoborčeka kako ima saznanja da Grad Sveta Nedelja ima namjere raspisati natječaj i uvesti autobusne linije (mikroprijevoza) unutar administrativnog  područja Grada Svete Nedelje, tom prilikom gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec je informirao prisutne kako je Grad Sveta Nedelja pokrenuo predpostupak javne nabave o uvođenju javnog prijevoza na 3 autobusne linije, te da će se svi zainteresirani prijevoznici koji udovoljavaju uvjetima natječaja moći na isti javiti.

Nakon razmatranja prigovora stanovnika Svete Nedelje, a na zahtjev gradonačelnika Darija Zurovca, autoprijevoznici Autoturista i Samoborčeka u ponedjeljak 20. siječnja 2020. godine objaviti će novi vozni red prema kojim će biti vraćen veći dio polazaka na autobusnim linijama, ponajprije onih koje su prometovale kroz naselja Rakitje i Novaki.

-Molimo građane da razmotre novi vozni red kada bude objavljen, odnosno linije koje prometuju iz Zagreba, a polaze s Autobusnog kolodvora i s Ljubljanice, te da slobodno kontaktiraju Grad Svetu Nedelju ili same autoprijevoznike ukoliko smatraju da i vraćanje ranije ukinutih polazaka ne zadovoljava potrebe putnika-, kazali su iz Grada.

Osim toga Samoboček i Autoturist se obvezuju da će u slijedećem periodu cca. 30 dana, izvršiti brojanje putnika iz Novaka i Rakitja koji koriste gore navedene linije, te o istom izvijestiti Grad Svetu Nedelju.