°C 18

Samoborka Arijana Noršić dizajnirala novu božićnu marku Hrvatske pošte: Glavni motiv je licitar

22.11.2023.

Maja Peranić

Hrvatska pošta danas je u optjecaj pustila novu prigodnu poštansku marku s motivom Božića - „Božić 2023.” koju je dizajnirala Arijana Noršić iz Samobora.

Samoborska dizajnerica Arijana Noršić autorica je dizajna najnovijeg izdanja božićne marke Hrvatske pošte. Marke u povodu Božića Pošta izdaje od 1991.godine te su dosad objavljena 33 izdanja.

Motiv nove božićne marke jest detalj s božićnog drvca ukrašenog licitarom – tradicijskim hrvatskim nakitom koji je i simbol samoborskog kraja odakle autorica dolazi. Samobor je jedno od sjedišta postojeće proizvodnje licitara kojom se bave naraštaji nekih obitelji. Licitarski ukras spada i u božićnu baštinu Hrvatske jer su se nekada drvca upravo njima ukrašavala. 2010. licitari su upisani su na listu UNESCO-ove nematerijalne svjetske baštine.

Ove godine našli su mjesto i na božićnoj marki Hrvatske pošte gdje ih je smjestila samoborska autorica.

-Na ovogodišnjoj hrvatskoj poštanskoj marki prikazane su guste zimzelene grane i nekoliko licitara. Tu su zvijezde koje su pale s neba, zvijezda-pahuljica koja se zacrvenjela u toplini doma, i napokon mala jela na velikoj jeli… U božićnoj ikonografiji, uz bijelu boju snijega, prevladavaju tamna zelena i crvena. Ta zelena je boja zaspalih šuma, onoga što čeka i što će se probuditi. Crvena je boja srca, života, radosti. Boja obećanja i boja ispunjenja: i jedno i drugo je božićna baština koju ju je zavičaj sačuvao, a ona ga je obilježila- stoji u tekstu pratećeg letka uz marku koji je napisala akademkinja Željka Čorak.

Iz Hrvatske pošte izvijestili su kako je marka tiskana u arku od 20 maraka u nakladi od 400 000 primjeraka te kao samoljepljiva marka otisnuta u 100 000 primjeraka u karnetima od 10 maraka. Marka je označena slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te poštarine za dopisnicu, odnosno razglednicu u unutarnjem prometu. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

(foto: Hrvatska pošta)