°C 22

Rezultati analize EM polja u Orešju, najviše zrači radio

12.03.2019.

Romana Šimek

Nakon postavljanja nove bazne stanice u naselju Orešje, došlo je zabrinutosti dijela građana po pitanju mogućnosti zračenja. Kako bi se dobio uvid u stvarno stanje Grad Sveta Nedelja zatražio je od Končar Instituta za elektrotehniku d.d. uslugu monitoringa elektromagnetskih polja pod nazivom KONČAR MEP, na lokaciji stambene zgrade na adresi Zdenčica 1, Orešje.

Rezultate sustava za monitoring predstavio je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, dok je tehničke specifikacije sustava pojasnio predsjednik Uprave Končar Instituta za elektrotehniku Siniša Marijan.

„Rezultati su pokazali kako su razine zračenja u granici dozvoljenog sukladno svim pravilnicima RH. Sustav za monitoring i dalje ostaje na navedenoj lokaciji, stoga svakodnevno možete pratiti rezultate. Do kraja godine, u planu je postavljanje sustava za monitoring na još nekoliko lokacija na području grada Svete Nedelje, a sve u svrhu transparentnosti i bolje informiranosti naših građana. Za sada smo prvi Grad u državi koji je omogućio građanima javno dostupne podatke o rezultatima sustava za monitoring elektromagnetskih polja odnosno podaci su dostupni na službenoj stranici Grada Svete Nedelje“ istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec.

Rezultate sustava za monitoring elektromagnetskih polja možete svakodnevno pratiti na poveznici: https://mep.koncar-institut.hr , a ista je dostupna i na službenim stranicama Grada Svete Nedelje i Končar Instituta za elektrotehniku.

„Prema objavljenim rezultatima zračenja od strane tele-operatera su u granicama dozvoljenog, dok je najveće zračenje od strane FM radija“ istaknuo je predsjednik Uprave Končar Instituta za elektrotehniku Siniša Marijan.

 

foto: Facebook/Grad Sveta Nedelja