°C 25

Razina Kupe u Pokupskom i dalje raste, rijeka se izlila iz korita: „Večeras je pred nama noć u kojoj neće biti puno sna“

18.05.2023.

Redakcija

Stanje u Pokupskom sve je gore. Prema informacijama s terena neke prometnice na području općine su zatvorene, a nekima se može prometovati samo višim vozilima jer se na cestama nalazi i do 15-tak centimetara vode.

- Voda je prelila Državnu cestu D36 prema Sisku i ona je zatvorena. Zatvorena je i županijska cesta koja vodi prema naseljima Auguštanovec i Lijevi Degoj uz Kupu. Zatvorena je i općinska cesta u Lijevim Štefankima – rekao nam je načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić.

Od ranog jutra pripadnici DVD-a Pokupsko ispumpavaju vodu iz jednog gospodarskog objekata.

- Od jutra ispumpavam vodu iz svog gospodarskog objekt. Nivo vode cijeli dan raste i sutra bi za nas mogao biti „Dan D“. Ova noć i sutrašnji dan su kritični. Večeras je pred nama noć u kojoj neće biti puno sna – ispričao nam je predsjednik DVD-a Pokupsko Stjepan Turković.

Velika šteta nastala je i na usjevima, iako zasad još nisu ugrožene obiteljske kuće.

- Zatražili smo da se proglasi elementarna nepogoda od poplava. Ljudima će potrunuti sav kukuruz i žito, sve je pod vodom. Štete su velike – požali nam se načelnik Škrinjarić.

Pomno se prati vodostaj Kupe na mjernom mjestu Jamnička Kiselica. Razina vode u Kupi u 11 sati iznosila je 721 centimetara, a kad je ovo mjesto zadnji put pogodila velika poplava izmjereni nivo iznosio je 769 centimetara.