°C 18

Proslavljeno 30 godina Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije

30.10.2023.

Maja Peranić

Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije u dvorani Preporod u Dugom Selu svečanom sjednicom obilježila je 30. obljetnicu djelovanja.
Sjednici su prisustvovali brojni gosti, među njima potpredsjednik Sabora i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik i državni tajnik Slavko Tucaković, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, izaslanik gradonačelnika Dugog Sela Boris Savić, bivši predsjednici i zapovjednici Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, vatrogasni veterani te predstavnici vatrogasnih zajednica s područja Zagrebačke županije.Predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek istaknuo je kako je osnivačka skupština Vatrogasne zajednice održana 28. kolovoza 1993. godine u vatrogasnom domu DVD-a Samobor. Prvi predsjednik bio je Josip Pankretić, a prvi zapovjednik Vladimir Domin.-Nismo slučajno danas u Dugom Selu. Naime, prvo službeno sjedište Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije bilo je upravo u Dugom Selu, na adresi Osječka 2. Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije kroz sve ove godine postala je značajan čimbenik u izgradnji hrvatskog vatrogastva, od pružanja direktne financijske potpore svojim članicama, nabavi vatrogasne opreme, osposobljavanja vatrogasaca, organizacije vatrogasnih vježbi, seminara i natjecanja-rekao je Povrlišek.Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Dario Kezerić istaknuo je kako mu je čast biti predsjednik zajednice koja je primjer organiziranosti, ustrojenosti i uspješnosti u Hrvatskoj.

-Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije jedna je od najbrojnijih, ali i među najbolje organiziranima u Hrvatskoj. Čestitam i sadašnjem vodstvu na svim uspjesima koji se postižu. Predstavljat ćete Hrvatsku na olimpijadi iduće godine u Italiji. Puno radite s mladima i na osposobljavanju. Ovo je jedna uzorna vatrogasna zajednica kojoj treba čestitati na svemu što radi-rekao je potpredsjednik Sabora i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.Župan Stjepan Kožić naglasio je kako će Vatrogasna zajednica uvijek imati podršku Županije u radu te kako su vatrogasci ponos županije.

-Kažu da je najbolja prevencija protiv požara da u svakoj kući bude po jedan vatrogasac. Mi imamo tu sreću da iz jedne kuće nekada budu i po tri generacije vatrogasaca uključene u rad dobrovoljnih vatrogasnih društva- rekao je Kožić istaknuvši kako je prije 30 godina vatrogastvo bilo usmjereno najviše gašenje vatre, a da danas ono podrazumijeva čitav niz aktivnosti.

-Imali smo potrese, vatrogasci su bili prvi na terenu. Zahvatila nas je pandemija, vatrogasci su bili angažirani, tijekom ljeta imali smo nevremena i poplave, vatrogasci su branili kuće i nasipe. Naprosto, vatrogasna djelatnost prometnula se u nositelja civilne zaštite-naglasio je Kožić, dodavši kako je za potrebe vatrogastva, a prvenstveno nabavu vozila Županija u posljednjih 20-ak godina izdvojila preko osam milijuna eura.
Glavni vatrogasni zapovjednik i državni tajnik Slavko Tucaković također je čestitao obljetnicu Vatrogasnoj zajednici.

-Pokazali ste snagu na mnogim intervencijama, pomagali ste i kod poplava i potresa izvan granica županije. Nije odbijena niti jedna zapovijed, nego su izvršene u najkraćem mogućem roku. To je veličina svih vas i veliko vam hvala na tome. Hrvatska vatrogasna zajednica ima i obvezu i skrbiti o svojim zajednicama. To činimo i činit ćemo i dalje kroz niz europskih projekata. U tijeku je nabava 60 šumskih vatrogasnih vozila. Odobrena su nam sredstva za izgradnju i adaptaciju vatrogasnih domova te za nabavu vatrogasnih vozila i opremu vatrogasaca-rekao je Tucaković.

U povodu 30. obljetnice snimljen je video:

 

 

(izvor: Zagrebačka županija)

Galerija slika

Proslavljeno 30 godina Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Proslavljeno 30 godina Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Proslavljeno 30 godina Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Proslavljeno 30 godina Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Proslavljeno 30 godina Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Proslavljeno 30 godina Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Proslavljeno 30 godina Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Proslavljeno 30 godina Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Proslavljeno 30 godina Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Proslavljeno 30 godina Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Proslavljeno 30 godina Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Proslavljeno 30 godina Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Proslavljeno 30 godina Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Proslavljeno 30 godina Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Proslavljeno 30 godina Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije