°C 24

Projekt Zagrebačke županije nacionalni pobjednik u kategoriji "Podupiranje održive tranzicije i kandidat" za „Europsku nagradu za promicanje poduzetništva"

07.09.2023.

Redakcija

Zagrebačka županija s projektom „Modernizacija i poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ prošla je nacionalnu razinu natjecanja i bit će hrvatski kandidat za dodjelu nagrade European Enterprise Promotion Awards za 2023. godinu.

U natječaju za dodjelu EEPA 2023. nagrade sudjeluje 27 država članica Europske unije i zemlje pridružene COSME programu. Ukupno je šest kategorija natjecanja: 1) Promicanje poduzetničkog duha, 2) Ulaganje u poduzetničke vještine, 3) Potpora digitalnoj tranziciji, 4) Poboljšanje poslovnog okruženja i potpora internacionalizaciji poslovanja, 5) Podupiranje održive tranzicije i 6) Odgovorno i uključivo poduzetništvo.

Natjecanje za EEPA 2023 odvija se u dvije faze. U prvoj fazi – nacionalna razina, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem Odbora za vrednovanje i odabir projekata, odabire prema propisanim EU kriterijima, dva projekta iz dvije različite kategorije, koje dalje prijavljuje na EU razinu. U drugoj fazi – europska razina, Europska komisija odabire članove Europskoga žirija koji vrši odabir na EU razini. Zagrebačka županija ovogodišnji je nacionalni kandidat u kategoriji Podupiranje održive tranzicije.

- Kad je Zagrebačka županija osnivala ovaj Distributivni centra, razgovarala je s proizvođačima i željela saznati što je njima potrebno. Tada su nam rekli da je za njihovu konkurentnost i opstanak na tržištu važno da imaju jedan ovakav centar. Tako da bi kroz cijelu godinu mogli plasirati svoje proizvode velikim trgovačkim lancima i postizati dobre cijene za svoje proizvode. Ovaj centra nije u vlasništvu trgovaca i neće niti biti - istaknuo je zamjenik župana Damir Tomljenović.

 

Kako kaže, u ovoj priči nije važan profit, već da se poljoprivrednicima osiguraju hladnjače kako bi svoje proizvode mogli skladištiti i biti konkurentni.

- Dajemo sve od sebe da Zagrebačka županija bude predvodnica moderne, ekološke, održive i konkurentne poljoprivrede. Osim izgradnje Distributivnog centra i suvremene ULO hladnjače, niz godina izdašnim bespovratnim potporama podupiremo naše poljoprivrednike širokim spektrom potpora – od nabave opreme, preko potpore za okrupnjavanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta, premije osiguranja, ugradnje solarnih elektrana na gospodarske objekte pa do edukacija – zaključio je Tomljenović.
Nije mogao skriti svoj ponos što je projekt Zagrebačke županije prepoznat na nacionalnoj razini i nominiran za europsku nagradu.

Direktor Distributivnog centra za voće i povrće d.o.o. Hrvoje Bunjevac izrazio je svoje zadovoljstvo podatkom da je centra popunio svoje kapacitete i pomogao malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da prežive na zahtjevnom europskom tržištu.

 

- Iznimno sam ponosan što je projekt Distributivnog centra za voće i povrće kandidat za ovu prestižnu nagradu. Zahvalan sam i našem osnivaču, Zagrebačkoj županiji koja nas cijelo vrijeme prati i omogućuje da ostvarimo svoj cilj, a to je da omogućimo opstanak i razvoj domaće proizvodnje voća i povrća. Naglasak je na mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, koja bez ovakvog centra i infrastrukture nemaju šanse na tržištu – naglasio je Bunjevac.

Niko Gazić, proizvođač jabuka iz Dugog Sela, jedan je od korisnika usluga ovog centra. Ove godine proizveo je 100-tinjak tona jabuka i sretan je što će rekordni ovogodišnji urod moći uskladištiti upravo u Rakitovcu.

 

- Ovo mi omogućava da tijekom cijele godine plasiram svoje proizvode na tržište. Dosadašnja praksa proizvođača je bila da veletrgovcima prodaju jabuke direktno iz voćnjaka. Tad je cijena vrlo mala. Ove godine se nudi 50 centi za kilogram prve klase jabuka, a sve je teže proizvesti takvu robu. Jako sam zadovoljan uslugom u centru jer su svi susretljivi. Kad ste mali proizvođač u velikim hladnjačama vas ne cijene toliko i uvijek ste na čekanju te imate loše uvijete. Ovdje imamo mogućnost i sortiranja, a prevezu nam i jabuke s voćnjaka – zaključio je Gazić.

Svečanost proglašenja pobjednika, odnosno dodjele EEPA 2023 nagrada, održat će se u studenom 2023. u Bilbau u Španjolskoj u okviru višednevne godišnje Skupštine malog i srednjeg poduzetništva, koja se svake godine, u organizaciji Europske komisije, održava u državi članici koja tog trenutka predsjeda Vijećem Europske unije.

Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Galerija slika

Projekt Zagrebačke županije nacionalni pobjednik u kategoriji "Podupiranje održive tranzicije i kandidat" za „Europsku nagradu za promicanje poduzetništva" Projekt Zagrebačke županije nacionalni pobjednik u kategoriji "Podupiranje održive tranzicije i kandidat" za „Europsku nagradu za promicanje poduzetništva" Projekt Zagrebačke županije nacionalni pobjednik u kategoriji "Podupiranje održive tranzicije i kandidat" za „Europsku nagradu za promicanje poduzetništva" Projekt Zagrebačke županije nacionalni pobjednik u kategoriji "Podupiranje održive tranzicije i kandidat" za „Europsku nagradu za promicanje poduzetništva" Projekt Zagrebačke županije nacionalni pobjednik u kategoriji "Podupiranje održive tranzicije i kandidat" za „Europsku nagradu za promicanje poduzetništva" Projekt Zagrebačke županije nacionalni pobjednik u kategoriji "Podupiranje održive tranzicije i kandidat" za „Europsku nagradu za promicanje poduzetništva" Projekt Zagrebačke županije nacionalni pobjednik u kategoriji "Podupiranje održive tranzicije i kandidat" za „Europsku nagradu za promicanje poduzetništva" Projekt Zagrebačke županije nacionalni pobjednik u kategoriji "Podupiranje održive tranzicije i kandidat" za „Europsku nagradu za promicanje poduzetništva" Projekt Zagrebačke županije nacionalni pobjednik u kategoriji "Podupiranje održive tranzicije i kandidat" za „Europsku nagradu za promicanje poduzetništva" Projekt Zagrebačke županije nacionalni pobjednik u kategoriji "Podupiranje održive tranzicije i kandidat" za „Europsku nagradu za promicanje poduzetništva"