°C 29

Prirodni prirast u županiji: Pozitivni D.Selo i Sv.Nedelja, Jaska ispod prosjeka

25.07.2017.

majai

Pozitivan prirodni prirast na području Zagrebačke županije u 2016. bilježe jedino Dugo Selo i Sveta Nedjelja. Od preostalih sedam gradova, u kojima je broj umrlih prošle godine premašio broj rođenih, najveći negativan prirast ima Jastrebarsko.

U Hrvatskoj je prošle godine umrlo 14 005 osoba više nego što ih se rodilo. Pokazuju to najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku koji prate već ustaljeni negativan trend prirodnog prirasta u Hrvatskoj. U prošloj godini u našoj se zemlji tako rodilo 37 537 beba dok je, s druge strane, umrlo 51 542 ljudi. Ti podaci govore da je na 100 umrlih u Hrvatskoj bilo samo 72,8 rođenih što je poražavajuća demografska slika Hrvatske.

Zagrebačka županija negativna

Pozitivan prirodni prirast zabilježen je samo u Međimurskoj županiji, dok sve ostale županije, pa i Zagrebačka prate negativan trend. Ipak, demografsku sliku naše županije popravljaju gradovi Dugo Selo i Sveta Nedelja koji su među rijetkima u Hrvatskoj u kojima je prošle godine bilo više rođenih nego umrlih.

Najveći prirodni prirast u Dugom Selu

Na području Zagrebačke županije prošle je godine rođeno 2 759 beba, dok je umrlih stanovnika bilo 3 422. Najviše rođenih, 557, (i umrlih - 581) je u Velikoj Gorici, koja je i najveći grad u županiji, a slijede ga Samobor s 329 rođenih, Zaprešić s 215 te Dugo Selo sa 190 rođenih u 2016. itd. No, od spomenutih, jedino je u Dugom Selu prošle godine bilo više rođenih nego umrlih pa taj grad bilježi i najveći pozitivan prirodni prirast u Zagrebačkoj županiji. U Dugom Selu na 100 umrlih bilo je 149,6 rođenih.

Pozitivno je i u Svetoj Nedelji u kojoj su se prošle godine rodile 164 bebe, dok je umrlih bilo manje – 149. Stručnjaci tvrde da je pozitivan prirodni prirast vjerojatniji u gradovima koji se nalaze u neposrednoj blizini velikih središta kao što je Zagreb, a to su upravo Dugo Selo i Sveta Nedelja.

Jaska ispod hrvatskog prosjeka

Iako se u Jastrebarskom izdvaja najviše za rodiljne naknade te je natalitetna politika ondje prioritet (o čemu smo pisali ovdje), taj je grad prošle godine imao najveći negativni prirodni prirast. Ondje je u 2016. bilo čak 88 više umrlih nego rođenih Jaskanaca što znači da na 100 umrlih dolazi 60,5 rođenih što je manje i od prosjeka Hrvatske.

Opravdano je stoga da lokalna zajednica mora ulagati dodatne napore kako bi potaknula građane na stvaranje obitelji te tako popravila poražavajuću statistiku koja govori da je u Jastrebarskom 2016. rođeno 135 djece, a umrlo čak 223 građana.

Velik broj razvoda

U Jastrebarskom je prošle godine sklopljeno i najmanje brakova u županiji, svega 65. Više je brakova sklopljeno u manjim gradovima poput Ivanić Grada – 81 brak, Vrbovca - 76 i Svetog Ivana Zeline gdje je sklopljeno 80 brakova.

Na lošu demografsku sliku utječe i broj razvoda kojih je u Zagrebačkoj županiji prošle godine bilo 456 što je gotovo trećina ukupnog broja sklopljenih brakova (1593). Slika je ista i na razini Hrvatske gdje je prošle godine sklopljeno 20 467 brakova, a čak 7 036 završilo je razvodom.

(foto:pexels)