°C 14

Plod dobrote i bratske ljubavi: Svečano otvorena crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom

17.04.2023.

Redakcija

Župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom svečano je otvorena na Bijelu Nedjelju u nazočnost brojnih žitelja Općine Kravarsko i župljana župe Kravarsko.

Misno slavlje i posvećenje crkve predvodio je sisački biskup Vlado Košić, a misi je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zamjenici župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović i Ervin Kolarec, načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec, predstavnici gradova i općina s područja županije kao i predstavnici brojnih udruga, vatrogasci i članovih kulturo-umjetničkih društava.

Stara župna crkva u Kravarskom srušena je u razornom potresu 29. prosinca 2020. godine, a nova crkva gotovo je istih dimenzija i oblika i sagrađena je na istom mjestu gdje je bila i stara, na uzvisini usred mjesta. Nešto je veća zbog jačih temelja, a zvonik je izgrađen po uzoru na onaj koji je srušen bombardiranjem u Drugom svjetskog ratu. Također, novost su nadstrešnice nad svakim ulazom, a i oltarski prostor je nešto drugačije liturgijski orijentiran nego u staroj crkvi. Ujedno ovo je prva u potpunosti obnovljena crkva, nakon potresa, u Sisačkoj biskupiji.

Crkva u Kravarskom izgrađena je u svega godinu dana i tri mjeseca od početka uklanjanja starog objekta.

- Zagrebačka županija temeljem javnog poziva, kroz decentralizirana sredstva koja nam je Vlada RH dala za obnovu javnih objekata, dodijelila za njenu izgradnju 1,4 milijuna eura - rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović poručivši kako će biti osigurani i dodatnih 250.000 eura kako bi se zatvorila financijska konstrukcija. Dodao je i kako je temeljem javnog poziva za obnovu zgrada javne namjene do sada potpisano 75 ugovora u vrijednosti 16,5 milijuna eura, od čega za područje općine Kravarsko 8 ugovora ukupne vrijednosti 1,8 milijuna eura.

Nova Župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom gotovo je istih dimenzija i oblika i sagrađena je na istom mjestu gdje je bila i stara, na uzvisini usred mjesta. Nešto je veća zbog jačih temelja, a zvonik je izgrađen po uzoru na onaj koji je srušen bombardiranjem u Drugom svjetskog ratu. Također, novost su nadstrešnice nad svakim ulazom, a i oltarski prostor je nešto drugačije liturgijski orijentiran nego u staroj crkvi.

Lijepo je vidjeti crkveni toranj, prepoznatljivi simbol ovoga kraja koji krasi i grb Općine Kravarsko, ali zasigurno najljepši prizor je crkva puna vjernika. Bili smo ovdje zajedno neposredno nakon što je snažan potres pogodio ovo područje, na mjestu razrušene crkve Uzvišenja svetog Križa, a prije godinu dana rekli smo da ćemo sagraditi novu župnu crkvu. Drago mi je što upravo danas, na Bijelu nedjelju, svjedočimo završetku izgradnje crkve - kazao je ministar Medved.

- Ovo je snažna poruka suradnje Odbora za izgradnju crkve, Župe, Općine i Općinskog vijeća mještana Kravarskog, Zagrebačke županije i Vlade te svih koji su sudjelovali u ponovnoj izgradnji ove crkve, izvođača i vjernika, jer to zajedništvo i entuzijazam koje se ovdje moglo vidjeti u zadnjih godinu dana rijetko se viđa, a rezultat toga vidimo danas - istaknuo je Medved, dodavši da će Vlada nastaviti ulagati napore za revitalizaciju ovog kraja kao i cijele potresom pogođene Banovine, uz poruku da održati i obnoviti život možemo samo zajedničkim snagama.

Na početku misnog slavlja biskup Košić je  poručio kako je ovo danas velika pobjeda dobra, kada se ova crkva kao iz praha podigla, nakon potresa koji joj je srušio zvonik i zidove.

- Bogu zahvaljujemo! Bogu koji je milosrdan i koji nam je darovao tu snagu i sposobnost, podigao duh onima koji su mogli ostvariti ovaj podvig te su, pomognuti dobrim ljudima i onima koji su željeli pomoći, sagradili novu crkvu. Zahvaljujemo i svima njima, dobrim ljudima: župniku Siniši, načelniku općine Vladi, Zagrebačkoj županiji i g. županu Stjepanu, Vladi RH i g. ministru i potpredsjedniku Tomi, Varaždinskoj biskupiji i biskupu Boži i svima koji su darivali svoja sredstva i pomagali materijalno ovaj pothvat! Zahvaljujemo projektantu, izvođaču i svim radnicima, svim ljudima dobre volje koji su dali svoj doprinos i ugradili se u ovo djelo! Neka nam ovaj dan bude blagoslovljen, a župi Kravarsko neka Nedjelja Božjeg milosrđa bude uvijek svetkovina posvete župne crkve - poručio je biskup Košić.

Biskup je u homiliji ustvrdio i kako je posvetiti novu ili obnovljenu crkvu znakovit obred u kojem se osobito želi istaknuti nakana da ovu zgradu ne doživljavamo samo kao građevinski objekt, nego kao sveto mjesto u kojem od sada stanuje Bog

Na kraju biskup je poručio i kako je  velika je nevolja pogodila našu Sisačku biskupiju 29. prosinca 2020. godine, ali je, kao i u Domovinskom ratu, ta nevolja potaknula srca mnogih dobrih ljudi, njihovo milosrđe tj. smilovanje prema potrebitima.

- Kao što se Bog nama smilovao, on želi da se i mi jedni prema drugima smilujemo. Tako su velike nevolje škola naše bratske ljubavi, prilika da činimo dobro. Iz te dobrote izrasla je i ova župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom. Neka ju Gospodin čuva i neka traje, kao i naša međusobna ljubav, vaša žrtva za Crkvu i Boga, vaše i naše zajedništvo koje nitko neće moći uništiti ako smo zajedno u Bogu, ako je on temelj našeg jedinstva - zaključio je biskup Košić.

Prema riječima načelnika Kolareca na području Kravarskog u potresu je bilo oštećeno oko 550 objekata, u prva dva mjeseca obnovljeno ih je 90 posto. Danas je na tom području još osam obitelji koje nisu u svojim domovima.

Siniša Blatarić, župnik župe Uzvišenja Sv. Križa Kravarsko, zahvalio je Vladi RH i Zagrebačkoj županiji na financijskoj pomoći, kao i svim dobročiniteljima koji su pomogli izgradnju Crkve i omogućili održavanje euharistijskog slavlja.

 

 

Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 Foto: Sisačka biskupija

Galerija slika

Plod dobrote i bratske ljubavi: Svečano otvorena crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom Plod dobrote i bratske ljubavi: Svečano otvorena crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom Plod dobrote i bratske ljubavi: Svečano otvorena crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom Plod dobrote i bratske ljubavi: Svečano otvorena crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom Plod dobrote i bratske ljubavi: Svečano otvorena crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom Plod dobrote i bratske ljubavi: Svečano otvorena crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom