°C 27

Plenković u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti, obišao Poduzetnički inkubator i poslovnu zonu

20.03.2024.

Maja Peranić

Premijer Andrej Plenković boravi danas u Velikoj Gorici gdje je jutros otvorio Regionalni centar kompetentnosti. Riječ je o projektu RCK u strukovnom obrazovanju u strojarstvu vrijednom 15,5 milijuna eura, a koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj i Zagrebačke županije. Projekt je trajao četiri godine te je obuhvatio dogradnju srednjih strukovnih škola u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru, nabavu opreme, edukaciju djelatnika te modernizaciju programa obrazovanja.

Svečano otvorenje goričkog Regionalnog centra kompetentnosti kojim je strukovno obrazovanje podignuto na jednu novu razinu održalo se u holu Srednje strukovne škole Velika Gorica. Uzvanike, među kojima su uz predsjednika Vlade RH Andreja Pkenkovića bili i ministri, Damir Habijan, Šime Erlić i Radovan Fuchs, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić sa suradnicima te gradonačelnik Krešimir Ačkar, je na početku pozdravio ravnatelj Srednje strukovne škole Miroslav Antolčić zahvalivši svim sudionicima u projektu te istaknuo njegove bitne ciljeve.

-Jedan od ciljeva je osigurati učenicima kvalitetno i moderno obrazovanje. Učeći kroz rad možemo steći kvalitetna znanja i kvalitetne vještine. Cilj je i omogućiti nastavnicima bolje uvjete rada i bolje provođenje procesa gdje mogu vidjeti svoj rad i dobiti povratnu informaciju da će moći motivirati učenika, a kad je motiviran učenik motiviran je i nastavnik i ta spirala samo ide u zrak. Cilj je i povezivanje gospodarstvenika i odgojnoobrazovnog sustava, da smanjimo taj raskorak između učenika koji kad izlaze iz obrazovnog sustava da budu još bolje spremni za tržište rada - rekao je Antolčić slikovito zaključivši:

-Obrazovanje je ključ koji otvara vrata budućnosti. Ključ je u našim rukama. Iskoristimo to!

Budućnost je došla u Veliku Goricu, kaže gradonačelnik Ačkar i dodaje kako je ovaj projekt od velike važnosti za naš grad, a prije svega ovo je najbolji odgovor na deficit stručnog kadra s kojim se danas bori tržište rada.

-Projekt Regionalnog centra kompetentnosti je najadekvatniji odgovor na tržište rada i na deficit stručnoga kadra i svih onih izazova među kojima se danas nalazimo. Ovo će omogućiti da naši mladi ljudi budu spremni već danas odgovoriti na izazove koji ih čekaju - rekao je Ačkar.

Župan Stjepan Kožić s ponosom govori o ovom projektu kao nastavku županijskih ulaganja obrazovni sustav koji već 20 godina ima svoj kontinuitet i stalan rast.

-U posljednjih 20 godina obnovili smo i otvorili preko 50 objekata u školstvu, postavili temelj za školovanje brojnih generacija diljem županije. Danas svjedočimo nečem puno značajnijem od novih škola. Postavljanju novih temelja strukovnog obrazovanja, naše djece i mladih, naših poduzetnika diljem naše županije. Prečesto se govori o razdoru, ja želim govoriti o zajedništvu jer ova tri centra u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru, rezultat su suradnje Zagrebačke županije, Vlade RH i Europskih institucija - kazao je župan Kožić.

Premijer Andrej Plenković čestitao je na provedbi ovog projekta kazavši kako ovakvim projektima Hrvatska nastoji biti spremna na nove izazove s kojima se suočavamo u svijetu brzog tehnološkog razvoja.

-Četvrta industrijska revolucija mijenja zanimanja, mijenja radna mjesta, vodi nas u svijet budućnosti kojemu već jesmo i nastojimo ga prepoznati i njemu se prilagoditi. Zato vam čestitam na ovom projektu koji je partnerstvo između gradova, Zagrebačke županije i države i svih njenih resora jer je ovakvo ulaganje u strukovno obrazovanja jasan pokušaj da osnažimo taj magični trokut. Trokut obrazovanja, gospodarstva i državnih institucija. Ovo je pravi primjer koji će zahvaljujući znanjima koja se stječu u Regionalnom centru kompetentnosti učenici izlaziti obrazovaniji nego generacije prije njih. I zato smo mi kao Vlada odlučili ići s ovim modelom takvih centara - kazao je Plenković dodavši da su za 25 Regionalni centara diljem Hrvatske alocirana sredstva od 260 milijuna eura.

-Centri su dobro geografski raspoređeni i dižu nivo obrazovanja koji se s ranijim generacijama ne može usporediti - zaključio je premijer.

Poduzetnički inkubator: Šansa za realizaciju ideja poduzetnika

Premijer je obišao i novi Poduzetnički inkubator u Velikoj Gorici, a potom nazočio kratkom izlaganju o ovom projektu čija ukupna vrijednost iznosi 3.477.013,43 eura od čega je čak 2.820.359,68 eura sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa OP Koherentnost i kohezija te 656.653,75 eura sredstvima korisnika.

-Regionalni centar kompetentnosti se savršeno nadovezuje na ovaj Poduzetnički inkubator. Izgradnja ovog poduzetničkog centra financirana je uz pomoć Vlade Republike Hrvatske i sredstava iz Europske unije. U posljednjih osam godina u Veliku Goricu uloženo je preko sto milijuna eura bespovratnih sredstava. Zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske i europskim sredstvima i svima vama koji ste s entuzijazmom pisali dokumentaciju za sve te projekte danas govorimo o Velikoj Gorici koja je ispunila sve ciljeve koje smo poželjeli svaki u svojoj obitelji za svoju djecu. Pred nama su novi izazovi, izazovi s kojima se moramo uhvatiti i hrabro kročiti dalje.-rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar zahvaliviši Vladi RH na ulaganjima u Veliku Goricu.

-Ovaj projekt primjer je kako je Velika Gorica interventno iskoristila sredstva za nešto što nedostaje mladim poduzetnicima na području Velike Gorice i napravila Poduzetnički inkubator. Razgledavajući danas ove prostorije imao sam prilike čuti da ste napravili snimanje sličnih inkubatora kojih u Hrvatskoj ima više od 40 i pogodili ste da osigurate budućim korisnicima, za koje će uskoro krenuti natječaji, da se prijave i sve to skupa daje im šansu da svoje poslovne ideje realiziraju. Vi ste koncipirali Inkubator da mogu širiti svoje ideje i napredovati prema svome planu i programu. Ono što je posebno važno jest da nam se svima tu u Velikoj Gorici čini da u suradnji i sa Zagrebačkom županijom, Grad radi na realizaciji brojnih investicija-kazao je premijer Andrej Plenković nakon razgledavanja novog poduzetničkog centra.

Poduzetnički inkubator namijenjen je ponajprije mladima koji dolaze s inovativnim idejama i željom da pokrenu vlastito poduzeće, a na ovom mjestu dobivat će podršku na tom putu kroz mogućnost stjecanja novih vještina i znanja da ojačaju svoje ideje, steknu samopouzdanje i razviju svoje tržište. Drugu ciljanu skupinu čine studenti i učenici koji će kroz izvođenje prakse i stjecanja kontakata s poduzetništvom i poduzetničkom klimom razviti poduzetničke vještine i praktična iskustva, a što će im omogućiti bolju poziciju na tržištu rada nakon završetka obrazovanja. Treća ciljana skupina su poduzetnici do pet godina starosti koji će dobiti pristup suvremenim znanjima te boljem međusobnom umrežavanju i povezivanju.

Premijer je kazao kako ga posebno veseli najavljena izgradnja kampa Hrvatskog nogometnog saveza u Velikoj Gorici kao i budući Dom za starije.

Nakon poduzetničkog inkubatora premijer i gradonačelnik obišli su i velikogoričku poslovnu zonu Maridijan 16.

 

 

(foto: Ivana Ćurić/ZGprsten)

 

 

Galerija slika

Plenković u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti, obišao Poduzetnički inkubator i poslovnu zonu Plenković u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti, obišao Poduzetnički inkubator i poslovnu zonu Plenković u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti, obišao Poduzetnički inkubator i poslovnu zonu Plenković u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti, obišao Poduzetnički inkubator i poslovnu zonu Plenković u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti, obišao Poduzetnički inkubator i poslovnu zonu Plenković u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti, obišao Poduzetnički inkubator i poslovnu zonu Plenković u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti, obišao Poduzetnički inkubator i poslovnu zonu Plenković u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti, obišao Poduzetnički inkubator i poslovnu zonu Plenković u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti, obišao Poduzetnički inkubator i poslovnu zonu Plenković u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti, obišao Poduzetnički inkubator i poslovnu zonu Plenković u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti, obišao Poduzetnički inkubator i poslovnu zonu Plenković u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti, obišao Poduzetnički inkubator i poslovnu zonu Plenković u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti, obišao Poduzetnički inkubator i poslovnu zonu Plenković u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti, obišao Poduzetnički inkubator i poslovnu zonu Plenković u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti, obišao Poduzetnički inkubator i poslovnu zonu Plenković u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti, obišao Poduzetnički inkubator i poslovnu zonu Plenković u Velikoj Gorici otvorio Regionalni centar kompetentnosti, obišao Poduzetnički inkubator i poslovnu zonu