°C 23

Pet gradonačelnika Zagrebačke županije zastupat će svoje građane u Hrvatskom saboru

17.04.2024.

Redakcija

Nakon više od 70% obrađenih biračkih mjesta u Hrvatskom stižu zanimljivi rezultati koji, ukoliko do kraja prebr0javanja ostanu ovakvi, pokazuju da će petero gradonačelnika gradova Zagrebačke županije postati zastupnicima u novom sazivu Hrvatskog sabora. 

Gradonačelnici Velike Gorice, Jaske, Samobora, Svete Nedelje i Ivanić – Grada zastupat će svoje građane u Hrvatskom saboru. Odlučili su tako građani na izborima za Hrvatski parlament na kojima su mogli glasati i preferencijalno. Prema velikoj izlaznosti čini se da se izborna srijeda pokazala kao "pun pogodak".

Velik broj preferencijalnih glasova kao 4. na listi HDZ-a u I. Izbornoj jedinici osvojio je gradonačelnik Velike Gorice i dosadašnji saborski zastupnik – Krešimir Ačkar.

U Velikoj Gorici HDZ je dobio najveći broj glasova i tako se ponovno dokazao kao “plavi grad”. Kako neslužbeno doznajemo, s više od 12 tisuća glasova HDZ je u Velikoj Gorici pobjednik ovih izbora, a Krešimir Ačkar jedini Velikogoričanin koji ulazi u Sabor.

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel koji je prvi put na listi SDP-a i partnera na izborima za Parlament, u VI. Izbornoj jedinici bio je 6. na listi i s osvojenim velikim brojem preferencijalnim glasova bit će zastupnik građana u Saboru.

Gradonačelnik Svete Nedelje i saborski zastupnik u prošlom sazivu, Dario Zurovec, kandidat Fokusa u svojoj VI. Izbornoj jedinici bio je na posljednjem 14. mjestu na listi. Osvojivši velik broj preferencijalnih glasova postaje zastupnik u novom, 11. sazivu Hrvatskog sabora.

Gradonačelnica Samobora, Petra Škrobot, koja je na posljednjim lokalnim izborima pobijedila dugogodišnjeg gradonačelnika Krešu Beljaka – ulazi u Sabor. Škrobot je u VI. Izbornoj jedinici bila druga na listi ispred stranke Fokus. S obzirom na visoko mjesto na list i preferencijalnim glasovima čini se da je Škrobot postala prepoznatljiva gradonačelnica koja će biti glas svih Samoboraca u Saboru, kao i ostalih građana.

HDZ-ov gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš također postaje zastupnik u novom Sazivu Sabora. U II. Izbornoj jedinici na listi HDZ-a i partnera Javor Bojan Leš zauzeo je sedmo mjesto i osvojio zastupnički mandat.

 

 

(Foto: Facebook )