°C 22

Općini Orle za projekt 'Zaželi' stiže gotovo milijun kuna, zaposlit će deset žena koje će brinuti o starijima i nemoćnima

25.06.2020.

Redakcija

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar rada i mirovinskoga ustava Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici prošlog su tjedna dodijelili dio od 106 novih ugovora vrijednih više od 192 milijuna kuna za drugu fazu poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“ u okviru kojega će se zaposliti 2 117 žena koje će brinuti o gotovo 13 tisuća starijih i nemoćnih osoba.

Ugovor je preuzela i Općina Orle koja je dobila 926.000 kuna za spomenuti projekt “Zaželi” u sklopu kojega će se s općinskog područja zaposliti 10 žena.

Prigodom dodjele ugovora predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je program rezultat je zajedničkog djelovanja Vlade, općina i gradova, područnih službi za zapošljavanje, centara za socijalnu skrb, organizacija civilnog društva i drugih subjekata koji djeluju na lokalnoj razini, te naglasio kako je to samo jedan u nizu pokazatelja i potvrda dobrih rezultata koje daje zajedničko djelovanje.

Ministar Aladrović je istaknuo kako je druga fazu projekta iz Europskog socijalnog fonda vrijedna 550 milijuna kuna, i naglasio kako cilj osigurati nastavak financiranja aktivnosti zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i osobe u nepovoljnom položaju, aktivnosti koje su se pokazale vrlo uspješnima i nenadomjestivima u lokalnim zajednicama. Ovim Pozivom se iz sredstava Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ financiraju projekti koji se provode na području čitave Hrvatske, pri čemu je naglasak stavljen na teško dostupna, ruralna područja i otoke.Predviđeno trajanje poziva „Zaželi – faza II“ je 18 mjeseci kojim se omogućuje pripadnicima ciljanih skupina pomoć za uključivanje na tržište rada na 12 mjeseci, u svrhu potpore i podrške starijim osobama u nepovoljnom položaju kroz programe zapošljavanja u lokalnoj zajednici, a u završnoj fazi predviđeno je obrazovanje i osposobljavanje zaposlenih žena.

Do sada su u okviru prve faze Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“ donesene 32 odluke o financiranju za 322 projektna prijedloga ukupne vrijednosti više od milijardu kuna kojima je zaposleno 6000 žena za 30 000 krajnjih korisnika, istaknuli su iz Ministarstva.

Program se financira iz Europskog socijalnog fonda u Okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. na području čitave Hrvatske.

Foto: Ministarstvo rada i mirovinskog sustava