°C 25

Općina Orle dobiva 85 kilometara obilježenih jahačkih staza koje će obogatiti turističku ponudu Zagrebačke županije

26.04.2021.

Maja Peranić

-Jačanje kontinentalnog i ruralnog turizma kroz 85 kilometara staza za iskusne jahače, ali i za početnike dio je plana koji će obogatiti turističku ponudu Zagrebačke županije u kojoj će moći uživati svi ljubitelji prirode i jahanja kao i svi oni koji nakratko žele pobjeći od vreve gradskog života-objašnjava načelnik općine Orle Ervin Vujica ističući činjenicu da se cjelokupni sadržaj nalazi nadomak Zagreba te da općina Orle time postaje prva u ovom dijelu Hrvatske s obilježenim jahačkim stazama.

Naime, u nedjelju 2. svibnja, održat će se svečano otvorenje prve i najduže staze (23 km), realizirano u suradnji s Konjičkim centrom Miklin koji postoji i djeluje već 30-ak godina.

-Naš konjički centar dugi niz godina okuplja ljubitelje plemenitih životinja te im daje iskustvo jahanja u gotovo netaknutoj prirodi. Raduje nas novi projekt u suradnji s Općinom. Mi smo prilikom kreiranja jahačkih staza prejahali više od 203 kilometra te odabrali 85 km različitih staza od kojih svaka nosi posebno iskustvo, neke su namijenjene iskusnim jahačima, a neke početnicima, a i prirodno okruženje je raznoliko- objašnjava vlasnik Konjičkog centra Ivan Miklin.

Načelnik Vujica objašnjava kako je fokus na ruralnom razvoju koji konkretno znači u skorije vrijeme i otvaranje smještajnih kapaciteta za sve posjetitelje te omogućavanje najkvalitetnije gastronomske ponude od lokalnih OPG-ovaca te dodaje kako je ovo jedan u nizu razvojnih projekata općine Orle za koji vjeruje da će značajno doprinijeti i turističkoj ponudi cjelokupne županije.

Jedan od idejnih začetnika projekta, Željko Matejčić, ističe kako će ove konjičke staze u općini Orle privući konjare iz cijele Hrvatske, kao i Europe.

-Na samom danu otvorenja prve staze sudjelovat će konjari s ranča Miklin, Sisački konjari i drugi, međutim želimo napomenuti da će se poštovati sve propisane epidemiološke mjere-ističe Matejčić.

Ako najmlađi posjetitelji budu htjeli jahati imat će priliku, a svečanost otvorenja uveličat će nastup Kulturno-umjetničkog društva Veleševac kao i Kulturno-umjetničkog društva Slavuji Bukevje.

U organizaciji sudjeluju i Klub žena Orle, Udruga mladih Orle te Klub mladih Veleševac, a otvorenju će nazočiti povjesničar, scenarist i redatelj Vladimir Brnardić te glumac Dušan Bučan.

(foto: pixabay)