°C 29

Olakšajte si izbor srednje škole: Online alat preračunava ocjene u bodove potrebne za upis

07.06.2022.

Redakcija

Izbor srednje škole jedna je od najvažnijih odluka u životu koju učenici moraju donijeti. Kako bi se mladim ljudima i njihovim obiteljima olakšao proces upisa srednje škole, Hrvatska zajednica županija i portal srednja.hr osmislili su vrijedan alat.

Kalkulator je online alat koji preračunava ocjene iz osnovne škole u bodove koje učenik ostvaruje prilikom upisa u odabranu srednju školu.

- Kalkulator bodova je postao nezaobilazan alat za učenike osnovnih škola koji se pripremaju za upise u željene srednje škole jer se svake godine nadograđuje aktualnim podacima. Županije, kao osnivači velikog broja škola u Republici Hrvatskoj, kontinuirano potiču jednako dostupno i kvalitetno obrazovanje i ulažu u odgojno-obrazovni sustav kroz regionalnu, nacionalnu, ali i europsku razinu, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić.

Na temelju podataka svih korisnika koji su koristili kalkulator bodova, doznat ćete i kako se broj vaših bodova rangira u odnosu na ostale učenike koji žele upisati istu školu. Nakon što ste doznali svoj broj bodova i provjerili kako stojite u odnosu na ostale, pomoću alata Predstavljanje škola možete provjeriti zadovoljavate li uvjete upisa svoje željene škole. Ovaj će vam alat biti koristan i kod donošenja odluke o upisu škole, jer vam omogućuje da se upoznate sa svim školama u svojoj okolici.

Doznat ćete, primjerice, povijest škole, uvjete upisa, izvannastavne aktivnost i projekte škola, vidjeti natjecanja na kojima su njihovi učenici pobjeđivali, a možete pogledati i fotografije i video materijale škola. Rezultati se mogu filtrirati po nekoliko vrijednosti. Mogu se pretraživati škole u kategorijama javnih i privatnih škola, a može se i pogledati sve škole po gradovima u kojima su smještene.

Prošle godine kalkulator bodova za upis u srednju korišten preko 570 tisuća puta, a online predstavljanju škola pristupano je skoro 58 tisuća puta.

Foto: hrvzz.hr