°C 17

Održivi turizam ili nema turizma glavna je poruka s rasprave povodom Svjetskog dana turizma

28.09.2023.

Ivana Ćurić

Održiv turizam ili nema turizma-ukratko bi se mogli sažeti zaključci panel rasprave koja je povodom Svjetskog dana turizma održana u organizaciji TZ Zagrebačke županije i Fijet Croatia upravo u našem gradu.

U organizaciji najvećeg profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu „FIJET Croatia“ i Turističke zajednice Zagrebačke županije, u srijedu, 27. rujna u Centru za posjetitelje Velike Gorici okupili su se turistički novinari i putopisci na skupu čija ej tema bila „Održivi turizam Zagrebačke županije“.

Skup je okupio stručnjake, predstavnike lokalne zajednice i predstavnike mnogobrojnih medija u svrhu razmjene iskustava i praksi o održivom turizmu unutar Zagrebačke županije. Fokus rasprave bio je na očuvanju prirodne i kulturne baštine te na poticanju ekonomske revitalizacije i razvoja lokalne zajednice, a sve to upravo u smislu – održivosti.

- Želja nam je zahvaliti se svima koji sudjeluju u radu i promicanju turizma i dati zahvalu svim dionicima turizma Zagrebačke županije, ali i današnjim uzvanicima koji su pokazali podršku i želju da zajedno promoviramo važnost turizam i naglasimo koliko je važna održivost i da se taj format održivosti zadrži u cijeloj turističkoj zajednici. Hvala svim što ste došli i čestitam vam Svjetski dan turizma –rekla je u uvodnom djelu direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

-Naša želja je bila osvijestiti sve dionike turizma koliko je važna održivost i primjena znanja u sredini u kojoj radimo, volimo reći da je održivost više od samog alata, u našim medijskim nastupima često se kaže „održivost“, mogli bi reći da je to postalo izričaj ali potrebno je staviti taj izričaj u aktivnost i djelo, i prije svega nužno je znanje i edukacija naših djelatnika. Znate koliko je gospodarstvo utjecalo na promjene u svijetu, važno je sve poduzeća, turističke dionike, djelatnike uključiti u održivost. Društvo je ključni segement da bi se održivost formirala, a s druge strane je nužna kultura i baština da bi se uključila aktivnost lokalnog stanovništva-dodala je Alilović.

Kroz prezentaciju o održivosti u turizmu Alilović je istaknula nizozemski primjer korištenja vode iz tuševa i umivaonika za toalete u hotelu, zatim primejr iz Beča gdje se voda za hotel zagrijava uz pomoć solarnih panela, dok je kao dobar primjer iz Hrvatske naglašen Toplice Sveti Martin koji su smanjili veličinu tanjura za doručak smanjili otpad za 40 posto.

U ime gradonačelnika Velike Gorice okupljene je pozdravio pročelnik Gradskog odjela za poduzetništvo i EU fondove Domagoj Ilečić i pozvao turističke novinare da svojim savjetima pomognu sinergiji turističke zajednice i dionika turizma.

U ime ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac okupljene je pozdravila načelnica Sektora za posebne oblike turizma i analitiku, inovacije i održivi razvoj Jelena Šobat.

-Danas obilježavamo Svjetski dan turizma, neću puno duljiti, ali bitno je naglasiti da ovimputem želimo čestitke Turističkoj zajednici Zagrebačke županiji na odličnoj promociji, a to je razvoj održivoj turizma i suradnji svih dionika jer bez tih ljudi ne bi bilo ni održivog turizma i proizvoda u ovom našem zelenom srcu Hrvatske-poručila je Šobat.

Predsjednica FIJET i članica Izvršnog odbora FIJET-a Croatia Tina Eterović Čubrilo istaknula je da je skup pružio izuzetnu priliku za diskusiju o tome kako je moguće unaprijediti održiv turizam u Zagrebačkoj županiji. Očuvanje prirodnih ljepota i kulturnih blaga u zagrebačkom zelenom prstenu zasigurno je imperativ Turističke zajednice Zagrebačke županije s obzirom na bogatu bioraznolikost tog područja.

Eterović Čubrilo prisjetila se kako su novinari od 80-ih održavali skupove u Makarskoj što je bilo propitkivanje politike kako razvijati turizam.

-Tada je to bio masovni turizam, ali to nije bio put kojim je Hrvatska htjela ići, najveći dio novac išao je u saveznu blagajnu, i tada sam shvatila što je FIJE. To je svjetsko udruženje turističkih novinara osnovan 1954. u Parizu i prije svjetske turističke organizacije. Novinari su tada propitkivali turistička pitanja, a kako je bilo zemalja koje su grcale u siromaštvu shvatili su da turizam može pokrenuti stvari-prisjetila se Tina Eterović Čubrilo.

Nakon rasprave sudionicu su istaknuli kako je održivost mnogo više od još jednog alata u promociji destinacije
-Kroz održivi turizam imamo priliku očuvati naše vrijednosti za buduće generacije, poticati ekonomski rast i promicati dobrobit lokalne zajednice. Održivost je nešto što je timu turističke zajednice imperativ već nekoliko godina. Sa sigurnošću mogu reći da pojam održivosti za nas predstavlja mnogo više od još jednog komunikacijskog alata u promociji destinacije - voljela bih da svi počnemo gledati na to upravo tako istaknula je za kraj direktorica Alilović.

 

 

(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)

Galerija slika

Održivi turizam ili nema turizma glavna je poruka s rasprave povodom Svjetskog dana turizma Održivi turizam ili nema turizma glavna je poruka s rasprave povodom Svjetskog dana turizma Održivi turizam ili nema turizma glavna je poruka s rasprave povodom Svjetskog dana turizma Održivi turizam ili nema turizma glavna je poruka s rasprave povodom Svjetskog dana turizma Održivi turizam ili nema turizma glavna je poruka s rasprave povodom Svjetskog dana turizma Održivi turizam ili nema turizma glavna je poruka s rasprave povodom Svjetskog dana turizma Održivi turizam ili nema turizma glavna je poruka s rasprave povodom Svjetskog dana turizma