°C 29

Obitelj Tomac regiji Plešivici donijeli prvi ekološki certifikat!

26.07.2022.

Petar Brnada

Obitelj Tomac po mnogočemu visoko podiže ljestvicu kvalitete i prepoznatljivosti svojih vina, a najnoviji dokaz njihove uspješnosti u tome stjecanje je ekološkog certifikata.

Upravo ekološki pristup budućnost je Plešivice, ali i ostalih vinskih regija, jer se on okreće „iskrenim“ vinima kod kojih korisnik točno zna što mu se nalazi u čaši.

U prijelaznom su razdoblju za stjecanje ovog certifikata i vinarije Tomac&Bajda, Korak, Šember i Ciban, čime plešivički vinari pokazuju da itekako idu u korak s vremenom, ali i ispred njega.

Talijanski biodinamičar i enolog Michele Lorenzetti Tomce je uveo u svijet biodinamike, koja poput ekološke poljoprivrede koristi samo prirodna sredstva, ali k tome detaljno prati prirodna zbivanja. Obitelj Tomac u jesen ulazi i u prijelazno razdoblje za njemački Demeter certifikat koji je podvrgnuti strožim kriterijima od – kontroliranoga ekouzgoja.

Obitelj Tomac već je dva puta ove godine prezentirala biodinamička vina i Plešivicu i to na najvećem sajmu biodinamičkih vina Raw wine održanom u New Yorku, a potom i u Londonu te je pozvana i na prezentaciju svojih proizvoda u Berlinu.

Ekološki certifikat izdaje Ministarstvo poljoprivrede, a put do stjecanja ove oznake je zahtjevan, no u konačnici potvrđuje kvalitetu i posvećenost proizvođača.

Foto i izvor: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Galerija slika

Obitelj Tomac regiji Plešivici donijeli prvi ekološki certifikat! Obitelj Tomac regiji Plešivici donijeli prvi ekološki certifikat! Obitelj Tomac regiji Plešivici donijeli prvi ekološki certifikat! Obitelj Tomac regiji Plešivici donijeli prvi ekološki certifikat!