°C 5

Novih 95 slučajeva korone u županiji, a gripe još uvijek nema! Stručnjaci kažu: Za to su zaslužne epidemiološke mjere

15.01.2021.

Maja Peranić

Na području Zagrebačke županije danas je 95 novozaraženih koronavirusom. Trend je u padu, no kako su najavili iz Stožera, strogih epidemioloških mjera morat ćemo se držati još barem do kraja ovog mjeseca. A da su upravo te mjere utjecale i na virus obične gripe, koja je proteklih godina u ovo doba već dobrano uzimala maha, stručnjaci se slažu, ove su godine te mjere pogodovale činjenici da na području naše županije još uvijek nije zabilježen niti jedan jedini slučaj obične, "dobre stare", sezonske gripe.

Usporedbe radi, 3. siječnja 2020. godine, u Hrvatskoj je službeno registrirano ukupno 878 oboljelih od gripe. Iako su prijave pristigle iz različitih dijelova Hrvatske, većina je iz kontinentalnog, središnjeg dijela Hrvatske. S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih tada su zabilježene na području Grada Zagreba, Varaždinske i Sisačko moslavačke županije. Što se tiče Zagrebačke županije, najviše prijavljenih slučajeva tada je imao Zaprešić (41 od 46 evidentiranih).Da sezona gripe još nije počela potvrdio nam je i Krunoslav Sokol, voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije od kojega smo zatražili informacije za područje cijele županije. Sokol je također, kao uzroke kašnjenja gripe, istaknuo uvedene epidemiološke mjere s kojima već mjesecima živimo, ali je i upozorio da će epidemiju gripe ove godine biti posebno teško predvidjeti.

-Sve mjere koje su namijenjene za prevenciju prijenosa koronavirusa isto djeluju i za virus gripe, ali vidjet ćemo kakva će biti situacija. Ako gripa inače kreće krajem 12. mjeseca, onda u 2. i 3. mjesecu bude vrhunac epidemije. Za ovu godinu to nitko ne može predvidjeti. I inače se kretanje epidemije gripe ne može predvidjeti, a pogotovo sada kada imamo situaciju s koronavirusom- rekao nam je dr. Sokol.

Odaziv na cijepljenje protiv gripe također je bio velik, a cjepiva, kažu nam u Zavodu, još uvijek ima.

-Odaziv na cijepljenje je bio dobar. Što se tiče cjepiva, ono koje je išlo u prve dvije distribucije je potrošeno. Ostalo je još nešto cjepiva iz ove treće distribucije, ali to je normalna stvar kada imate distribuciju cjepiva protiv gripe u više faza onda obično ova zadnja ne bude do kraja potrošena. Još uvijek se može cijepiti tko god je zainteresiran, čak i kad krene gripa cijepljenje se može obaviti- poručio je dr. Sokol.

I dok tako svakodnevno zbrajamo koliko novooboljelih od koronavirusa imamo, gripe nam još nema na vidiku. Što se korone tiče, danas na području Zagrebačke županije od tog virusa boluje ukupno 1113 osoba, a u posljednja 24 sata ovakva je slika novozaraženih po gradovima i općinama: 11 Samobor, 2 Sveta Nedjelja, 8 Zaprešić, 3 Jastrebarsko, 17 Velika Gorica, 1 Ivanić-Grad, 8 Dugo Selo, 9 Vrbovec, 3 Sveti Ivan Zelina, općine – 7 Brdovec, 4 Bistra, 1 Jakovlje, 2 Pušća, 1 Dubravica, 1 Žumberak, 1 Kloštar Ivanić, 6 Križ, 1 Brckovljani, 1 Rugvica, 5 Dubrava, 1 Farkaševac, 1 Rakovec, 1 Gradec.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije i dalje upozorava da se držite svih propisanih epidemioloških mjera te tako i sebe i druge zaštitite od korona virusa, ali i, kao što je vidljivo, od virusa gripe.