°C 24

Načelnik Općine Pokupsko: „Ceste su nam zatvorene, a njive poplavljene“

19.05.2023.

Redakcija

Iza stanovnika Pokupskog i naselja uz Kupu neprospavana je noć. Vatrogasci lokalnog DVD-a u stalnoj su pripravnosti. Razina vode u rijeci Kupi na mjernom mjestu Jamnička Kiselica i noćas je rasla, a u 10 sati izmjeren je nivo od 751 centimetar. Kako se mjerno mjesto nalazi uzvodno, vodenom valu treba neko vrijeme da dođe do Pokupskog. Razina vode ozbiljno se približila nivou od 769 centimetra, koji označava visinu Kupe kada je ovo mjesto zadnji put pogodila velika poplava.

Zasad vode nije zaprijetila obiteljskim kućama, ali se na udaru vode našao jedan gospodarski objekt. Kontaktirali smo i predsjednika DVD Pokupsko Stjepana Turkovića, koji nam je rekao kako cijelu noć dežuraju.

- Pumpamo vodu cijelu noć preko nasipa kojeg smo postavili. Nije dobro. Nas najgore tek čeka. Dok kod nivo raste kod Kiselice, mi ne možemo biti mirni. Sinoć smo napravili nasip ispred gospodarskog objekta. Dvije pumpe cijelu noć ispumpavaju vodu – rekao nam je Stjepan.

Državna cesta D36 prema Sisku je i dalje zatvorena, kao i cesta prema naseljima Auguštanovec i Lijevi Degoj uz Kupu te cesta u Lijevim Štefankima.

Načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić još jučer je zatražio od župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića da proglasi elementarnu nepogodu za područje Pokupskog. Naime, izlijevanje Kupe učinilo je velike štete na usjevima.

S načelnikom smo razgovarali i danas te je bio nešto optimističniji.

- Nema nekih velikih promjena. Ceste su nam zatvorene, njive su poplavljene. Očekujemo smirenje situacije i polako povlačenje vode. Sve sad ovisi hoće li uzvodno biti novih padalina – kratko nam je prokomentirao situaciju načelnik.