°C 16

Mladi samoborski inovatori osvojili zlatnu medalju na prestižnom sajmu inovacija Teknofest

03.05.2023.

Redakcija

Pametne utičnice te prekidači skupnog naziva Connect Smart Modular System mladih samoborskih inovatora Lovre Stipanovića i Josipa Oroza osvojile zlatnu medalju te nagradu za najbolju međunarodnu inovaciju na prestižnom sajmu inovacija Teknofest. Inovacija ovih studenata nastala je pod mentorstvom Ivana Vlainića i Nedeljka Štefanića.

Teknofest je najveći zrakoplovni, svemirski i tehnološki festival u Turskoj – tijekom pet dana trajanja festivala obišlo je više od tri milijuna posjetitelja, a ovo vrijedno priznanje osvojeno u konkurenciji od nekoliko stotina inovacija iz cijelog svijeta.

Nagradu za najbolju međunarodnu inovaciju Lovri Stipanoviću osobno je uručio turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, a uspješno izlaganje na festivalu je dodatno upotpunila i posebna nagrada Kineske asocijacije inovatora koji su ocijenili inovaciju Connect ispred svog vremena.

Predstavljanje na Teknofestu, zlatnim inovatorima omogućili su Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike Samobor, Fakultet Elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, te Hrvatska zajednica inovatora.