°C 29

Ministrica Tramišak puna pohvala za KUD Čiče

22.04.2022.

Petar Brnada

Europski projekt „Društveni centar Novo Čiče“, gradnja Turističko-edukativnog centra za preradu lana, uz redoviti folklorni rad KUD-a Čiče, bili su razlozi za posjetu ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak koja se u Novom Čiču upoznali sa svim aktivnostima vrijednih Novočičana.

KUD Čiče, te partneri udruga Zamisli i Grad Velika Gorica, iz Europskog socijalnog fonda osigurali su 1,7 milijuna kuna za projekt Društvenog centra koji je trajao posljednje dvije godine. U skladu s ciljevima Društva i njegovim djelatnostima, projekt se u najvećoj mjeri nadovezuje na njegove dosadašnje folklorne aktivnosti pjevanja, plesa i sviranja. Uz financijsku pomoć EU, aktivnosti su u kratkom roku kvantitativno i izvedbeno podignute na višu razinu.

Adaptacijom prostora i nabavom nove opreme osmišljeni su novi sadržaji koji su postali dostupni široj skupini ljudi iz lokalne zajednice, osobama s invaliditetom te osobama starije životne dobi.

- Projekt koji zasigurno ima održivost, koji razvija nove načine socijalnog i društvenog poduzetništva, koja aktivira mlade ljude u zajednici, i vjerujemo da ih veže posebnim osjećajem da nastavljaju nešto što je davnim vremenima bila osnova življenja. Posebno zadovoljstvo je vidjeti nastavak tradicije koja postoji na širem području Velike Gorice i da lokalna zajednica u participativnom odnosu s civilnim sektorom razvija nove aktivnosti – rekla je ministrica Tramišak pohvalivši angažiranost članova KUD-a.

Uz ovaj projekt u Novom Čiču proračunskim sredstvima Grada izgrađen je budući Turističko edukativni centar koji će imati muzejsko-edukativne prostorije, suvenirnicu, dvoranu za edukaciju, a sve sa ciljem da postane Regionalni centar za lan i tkanje u kojemu će se prikazivati cijeli put od sadnje lana do izrade platna na tkalačkim stanovima te konačnih odjevnih i drugih lanenih proizvoda.

- Bit će to edukativni centar za sjetvu, preradu i tkanje za širu regiju, a sve s idejom da se očuva jednu staru i bogatu kulturnu tradiciju te educiraju budući polaznici iz cijele Hrvatske, no i iz šire regije – prezentirao je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a Čiče.

Samoodrživost ovoga projekta, kao i dodana vrijednost koju daje kroz očuvanje kulturne baštine, ali i turistički razvoj, razlozi su zašto ovaj projekt ima i financijsku podršku.

- Gdje god smo imali dobre projekte, dobro se pripremili, ministarstvo je prepoznalo i to je vidljivo i u infrastrukturnim projektima i kulturnom životu. Pozivam sve da vide u ovome motiv da svojim predanim radom i dobrim idejama mogu postići više i u svojoj lokalnoj zajednici – dodao je gradonačelnik Krešimir Ačkar rekavši kako je KUD Čiče u onom krugu udruga koje svojim radom čine život u svojem mjestu boljim.

Galerija slika

Ministrica Tramišak puna pohvala za KUD Čiče Ministrica Tramišak puna pohvala za KUD Čiče Ministrica Tramišak puna pohvala za KUD Čiče Ministrica Tramišak puna pohvala za KUD Čiče Ministrica Tramišak puna pohvala za KUD Čiče