°C 22

Ministarstvo poljoprivrede: Isplata prve rate potpora kreće 17. veljače

12.02.2020.

Romana Šimek

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je najavilo da će idući ponedjeljak, 17. veljače započeti  isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima, u ukupnom iznosu od gotovo 1,7 milijardi kuna, dok će isplata druge rate, u iznosu od 800 milijuna kuna, započeti u travnju. 

Iz Ministarstva objašnjavaju da će u prvoj rati, čija isplata koja kreće 17. veljače, biti isplaćena sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te za mlade poljoprivrednike.

Također, isplatit će se i proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, tov junadi, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve te potpore male vrijednosti za duhan, maslinovo ulje, rasplodne krmače i očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

Iz Ministarstva napominju i kako će se u ožujku isplatiti potpora poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (Mjera 13).

-Isplata druge rate potpora će započeti u travnju, a bit će isplaćeno 800 milijuna kuna-, najavljuju iz Ministarstva.

Podsjećaju i da je u studenom 2019. poljoprivrednicima isplaćen predujam izravnih plaćanja u iznosu od 1,3 milijarde kuna, što je gotovo 200 milijuna kuna više nego godinu prije. 

-Kroz sve oblike potpora poljoprivrednicima ćemo ove godine isplatiti ukupno 3,8 milijardi kuna, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2019. godini-, zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

foto: Ilustracija/Pixabay