°C -4

Milijunske štete i u Zaprešiću: Preko 50 stanova ne useljivo, stradale zgrade suda, Pučkog učilišta, škola, crkva...

04.01.2021.

Maja Peranić

Teška oštećenja u razornom potresu koji se dogodio 29. prosinca pretrpio je i grad Zaprešić. Ispražnjen je 71 stanu centru grada, a od toga je čak 51 trajno neuseljiv. Oštećenja su golema i na zgradama javnih ustanova, Suda, Pučkog učilišta, crkve sv. Petra te OŠ Antuna Augustinčića. Šteta se procjenjuje na stotine milijuna kuna.

-Trenutno je ispražnjen 71 stan u užem centru grada od toga 51 stan je trajno neuseljiv i to na adresama Trg žrtava fašizma 13, 14, 15, 16; Aleja hrvatskih branitelja 13 – KARBON. Grad se pobrinuo za građane iz iseljenih stanova, njih 37, te ih smjestio u Pansion GEC u Ivancu Bistranskom, dok je ostatak stanara smješten kod rodbine ili prijatelja-izvijestili su iz Grada Zaprešića.

Zgrade javnih ustanova zgrada Suda, Pučko otvoreno učilište Zaprešić na Trgu žrtava fašizma kao i crkva sv. Petra pretrpjele su teška oštećenja te više nisu za uporabu, kažu u gradu. U kompleksu Novih dvora, dvorac je oštećen te se čeka daljnja analiza stručnih službi kako bi se utvrdilo stanje ostalih objekata.

Osnovna škola Antuna Augustinčića također je pretrpjela znatna oštećenja no nije joj narušena statika nije narušena statika pa se krenulo u žurnu obnovu kako bi škola bila do veljače sanirana, doznajemo iz Grada.

Oštećenja su pretrpjele i ostale starije zgrade u krugu Trga žrtava fašizma, a ukupna šteta procjenjuje se na stotine milijuna kuna.

Od 29. prosinca do danas odrađene su brojne intervencije vatrogasaca koje su uključivale uklanjanje dimnjaka, pokrivanje krovova, saniranje puknuća vodovodnih cijevi. Vatrogasne službe pružale su višestruku pomoć građanima, dostavljali vodu, uklanjali cigle.
Grad je najavio novčane pomoći za stradala kućanstva.

-Dodijelit će se 2 000 kuna jednokratno za obnovu krovova na obiteljskim kućama, 5 000 kuna za jednokratnu pomoć građanima iseljenima iz domova, po kućanstvu, 2 000 kuna mjesečno za dugoročni smještaj građana iseljenih iz domovima, po kućanstvu. Predan je i zahtjev za otvaranje žiro-računa za humanitarnu pomoć građanima Zaprešića stradalima u potresu-izvijestili su iz Grada.

Dodajmo ovom da je Zagrebačka županija Gradu Zaprešiću namijenila sredstva pomoći u iznosu od milijun kuna , a dodatan milijun i pol dodijelit će Vlada RH.

(foto: Grad Zaprešić)

Galerija slika

Milijunske štete i u Zaprešiću: Preko 50 stanova ne useljivo, stradale zgrade suda, Pučkog učilišta, škola, crkva... Milijunske štete i u Zaprešiću: Preko 50 stanova ne useljivo, stradale zgrade suda, Pučkog učilišta, škola, crkva... Milijunske štete i u Zaprešiću: Preko 50 stanova ne useljivo, stradale zgrade suda, Pučkog učilišta, škola, crkva... Milijunske štete i u Zaprešiću: Preko 50 stanova ne useljivo, stradale zgrade suda, Pučkog učilišta, škola, crkva... Milijunske štete i u Zaprešiću: Preko 50 stanova ne useljivo, stradale zgrade suda, Pučkog učilišta, škola, crkva... Milijunske štete i u Zaprešiću: Preko 50 stanova ne useljivo, stradale zgrade suda, Pučkog učilišta, škola, crkva... Milijunske štete i u Zaprešiću: Preko 50 stanova ne useljivo, stradale zgrade suda, Pučkog učilišta, škola, crkva... Milijunske štete i u Zaprešiću: Preko 50 stanova ne useljivo, stradale zgrade suda, Pučkog učilišta, škola, crkva... Milijunske štete i u Zaprešiću: Preko 50 stanova ne useljivo, stradale zgrade suda, Pučkog učilišta, škola, crkva... Milijunske štete i u Zaprešiću: Preko 50 stanova ne useljivo, stradale zgrade suda, Pučkog učilišta, škola, crkva... Milijunske štete i u Zaprešiću: Preko 50 stanova ne useljivo, stradale zgrade suda, Pučkog učilišta, škola, crkva... Milijunske štete i u Zaprešiću: Preko 50 stanova ne useljivo, stradale zgrade suda, Pučkog učilišta, škola, crkva... Milijunske štete i u Zaprešiću: Preko 50 stanova ne useljivo, stradale zgrade suda, Pučkog učilišta, škola, crkva... Milijunske štete i u Zaprešiću: Preko 50 stanova ne useljivo, stradale zgrade suda, Pučkog učilišta, škola, crkva... Milijunske štete i u Zaprešiću: Preko 50 stanova ne useljivo, stradale zgrade suda, Pučkog učilišta, škola, crkva... Milijunske štete i u Zaprešiću: Preko 50 stanova ne useljivo, stradale zgrade suda, Pučkog učilišta, škola, crkva...