°C 7

Matija Hržić: "Grad Samobor jedan je od rijetkih gradova koji nije iskoristio sredstva koje je osigurala Vlada RH za besplatan obrok"

16.01.2023.

Redakcija

Predsjednik GO HDZ-a grada Samobora, Matija Hržić objavio je priopćenje u kojemu je kritizirao rad gradske vlasti glede uvođenja besplatnog obroka osnovnoškolcima. Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti.

 

Vlada RH od 9. siječnja 2023., odnosno od početka drugog polugodišta ove školske godine, osigurala je sredstva za besplatan obrok svim učenicima osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj! Ovisno o tehničkim i organizacijskim mogućnostima, svaka je škola bila autonomna odlučiti koji će obrok biti besplatan – mliječni obrok ili ručak. 

Žalosna je činjenica da je Grad Samobor jedan od rijetkih gradova koji nije bio sposoban iskoristiti ova sredstva i svim svojim osnovnoškolcima s početkom ovoga polugodišta ponuditi besplatan obrok za koji je financijska sredstva osigurala Vlada RH.

Gradonačelnica Petra Škrobot iz redova Fokusa otvoreno i besramno u svom priopćenju navodi da se Grad kao osnivač osnovnih škola na području Samobora nije bio u stanju organizirati i da će se „postepeno, kroz sustav prilagodbe i stvaranja svih potrebnih tehničkih, prostornih, kadrovskih, administrativnih i drugi uvjeta, organizirati prehrana za sve učenike dviju najvećih škola”. Do tada, odnosno dok se gradonačelnica i njena ekipa organiziraju i dogovore, samoborska će djeca biti uskraćena za besplatne obroke, iako je sredstva osigurala Vlada RH. Valjda gradonačelnica, po svome običaju, prvo treba naručiti i napraviti nekoliko stručnih studija i savjetovanja, a sve radi organizacije nečega toliko jednostavnog – dobave jednog školskog obroka. Taj obrok čak ne mora biti ni kuhan ni topao, ako za to nisu sposobni.

Za nesposobnost i nerad u svome priopćenju gradonačelnica navodi i razne druge izgovore, kao što su problemi skladištenja hrane, zbrinjavanja otpada i sl. Misli li gradonačelnica Samobora, jednog od razvijenijih gradova u RH, da ostalih 900-tinjak osnovnih škola diljem Lijepe Naše nije imalo slične probleme?! Veći dio škola diljem Hrvatske, koje nisu imale organizacijskih mogućnosti za ručak (kuhani topli obrok), odlučile su subvenciju Vlade iskoristiti za osiguranje mliječnog obroka, ali su poboljšale nutritivnu kvalitetu namirnica i količinu, kako bi taj obrok doista vrijedio 1,33 €, koliko iznosi subvencija države. Stranka Fokus u Samoboru ni za to nije bila sposobna.

Gradonačelnica je u svome priopćenju navela da će u dvjema najvećim školama prehrana učenika krenuti na način da učenici koji su se hranili u školskoj kuhinji u prvom polugodištu školske godine 2022./2023. istu koriste i dalje, a ostali učenici ne. Tim postupkom gradonačelnica Škrobot i stranka Fokus diskriminiraju dio učenika koji do sada nisu koristili prehranu u školskim kuhinjama, onemogućivši im nešto što im je država obećala i za što je osigurala sredstva – školski obrok!

Po kojemu to zakonu gradonačelnica ima pravo zabraniti dijelu učenika da se hrani u školskoj kuhinji ako im je Vlada za to osigurala sredstva? 

Uz navedeno, važno je istaknuti i ogromnu razliku u cijeni obroka (prije novog sufinanciranja Vlade RH) koju je svojim osnovnoškolcima zaračunavao Grad Samobor u odnosu na, primjerice, Grad Zagreb. U samoborskim osnovnim školama cijena obroka iznosi 1,40 €, dok je u zagrebačkim osnovnim školama cijena mliječnog obroka iznosila 0,66 €, a ručka 1,19 €. Zašto su cijene obroka u samoborskim školama jedne od najviših u RH pitamo gradonačelnicu Škrobot i stranku Fokus? 

Nesposobnost, neznanje i neodlučnost u donošenju odluka čelnici samoborske gradske vlasti iz redova Fokusa pokazali su na mnogim primjerima – od problema javnog prijevoza, stanja prometnica, infrastrukturnih projekata…. Plaćaju se skupe i beskorisne studije, građani od gradske uprave dobivaju priopćenja i ex cathedra mudrijašenja, a ne donose se nikakve bitne odluke. I to sve od gradonačelnice iz stranke Fokus koja je na izbore izašla sa sloganom „Znam kako“. Pa znate li kako gradonačelnice Škrobot? Znate li Vi i Vaša stranka Fokus organizirati jedan jednostavan obrok u osnovnim školama koji će platiti država?

Nažalost, ovoga puta Vaše neznanje ide preko leđa najosjetljivije skupine - djece!