°C 24

Križ: U Bunjanima će se asfaltirati 1800 metara prometnica

26.04.2021.

Maja Peranić

Novi asfalt dobit će 1800 metara ceste kroz naselje Bunjani, u općini Križ. Radi se o iznimno prometnoj dionici ceste od Ivanić-Grada prema Popovači, kojoj je sanacija bila nužna zbog velikog broja mrežastih pukotina.

-Ova prometnica je paralelna s autocestom i zapravo bi trebala biti cesta državnoga ranga, ali nije. Dugo smo pregovarali s Hrvatskim cestama da je oni preuzmu, no bez uspjeha-kaže Tomislav Landeka, ravnatelj Županijske uprave za ceste (ŽUC).

Potrebe za sanacijom županijskih cesta daleko nadmašuju financijske mogućnosti Županijske uprave koja njima gospodari. Financiranje ŽUC-a regulirano je zakonom. Osnovni prihod je naknada koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, a čija se visina nije mijenjala od 2002. godine. Istovremeno, cijena radova porasla je za više od 50 posto.

-Nekada se za održavanje županijskih i lokalnih cesta izdvajalo i deset lipa iz cijene litre benzina, no to je ukinuto. Kako bi pripomogli ŽUC-u u sanaciji najugroženijih županijskih cesta ove smo godine iz proračuna izdvojili 5 milijuna kuna, a preko upravnih odjela za promet i poljoprivredu 8,2 milijuna kuna za asfaltiranje nerazvrstanih cesta u općinama i gradovima- rekao je župan Stjepan Kožić u Bunjanima, gdje se upoznao s tijekom sanacije županijske ceste kroz ovo naselje. U sanaciju ceste ulaže se oko milijun kuna (zajedno s PDV-om).

Ukupno će Županijska uprava za ceste u sanaciju županijskih i lokalnih prometnica uložiti u ovoj godini 21,7 milijuna kuna. Asfaltirat će oko 60 kilometara cesta.

(Zagrebačka županija)