°C 16

Krenuo „bijeli štrajk“ sudaca: Suci će raditi, ali neće biti moguće registrirati tvrtku, provesti razvod ili ostavinsku raspravu

08.05.2023.

Redakcija

Suci općinskih, upravnih i trgovačkih sudova krenuli su danas u „bijeli štrajk“ kako bi upozorili na visinu plaća. Kako ističu, osnovica plaće im stagnira gotovo četvrt stoljeća, dok je prosječna neto plaća u istom razdoblju porasla šest puta.
Suci će raditi, ali neće biti moguće registrirati tvrtku, provesti razvod ili ostavinsku raspravu. Ove mjere suci će provoditi na svim prvostupanjskim sudovima u Hrvatskoj od 8. do 19. svibnja.

- U iduća dva tjedna odgađaju se sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok će se u drugostupanjskim postupcima održavati sjednice vijeća, ali bez otpreme odluka. Iznimka na svim razinama su hitni predmeti u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Za vrijeme trajanja mjera upozorenja suci koji provode mjere bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme – naglasili su iz Udruge hrvatskih sudaca.

Suci traže da se njihov status vrati na stanje iz 1999., jer da su sudačke plaće rasle sukladno tadašnjem zakonu, danas bi neto plaća tog prvostupanjskog suca bila 3.455€ eura (26.020 HRK) umjesto postojećih 1.522 eura. Konkretnije, tadašnja plaća prvostupanjskog suca bila je do 3,4 puta veća od prosječne plaće u državi, no u te 24 godine prosječna plaća u Hrvatskoj porasla je 6 puta više od prosječne sudačke.

UHS ističe važnost otvaranja rasprave o poboljšanju uvjeta rada službenika i namještenika prvostupanjskih sudova s ciljem osiguranja funkcioniranja sudbene vlasti. Oko 1.200 prvostupanjskih sudaca na 34 općinska, devet trgovačkih i četiri upravna

suda godišnje rade na više od milijun novih spisa, što je najviše po sucu u usporedbi sa svim članicama EU.
- S druge strane svjedočimo kontinuiranom padu zaposlenih na službeničkim radnim mjestima bez kojih je otežano provođenje postupka u regularnim uvjetima. Samo je Općinski građanski sud u Zagrebu tijekom 2022. ostao je bez 54 službenika (21 zapisničar, 17 upisničara, 8 zk. referenata, 1 sudački vježbenik, 4 savjetnika i 3 namještenika). Unatoč tome, stopa rješavanja predmeta na prvostupanjskim sudovima u 2022. bila je 112% (riješeno je 53.429 predmeta više nego što je zaprimljeno 2022.), a vrijeme rješavanja skraćeno je u prosjeku za 80 dana – zaključili su iz Udruge.

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell