°C -2

Kako bi smirili promet grade uzdignute plohe na gradskim cestama

30.09.2020.

Maja Peranić

Izgradnja uzdignutih ploha je već uhodana dobra praksa kako u inozemstvu, tako i u Hrvatskoj, i jedan od efikasnih načina smirivanja prometa kojim se daje prednost pješacima nad motornim vozilima – kažu u Gradu Zaprešiću koji je krenuo u primjenu upravo tog modela u svrhu povećanja sigurnosti prometa.

-Nakon što su se vrlo sigurnima za pješake pokazale uzdignute plohe na nekoliko frekventnih lokacija u gradu, prednost pješaka, a ujedno i njihova sigurnost, dodatno će se povećati u Ulici Matije Skurjenija kod Trga dr. Franje Tuđmana i u Ulici Zelengaj kod Srednje škole "Ban Josip Jelačić" u kojima su započeli radovi – izvijestili su iz Grada Zaprešića.

Naime, Grad Zaprešić izradio je Studiju sigurnosti u prometu koja je napravljena na temelju statističkih podataka Policijske postaje Zaprešić o broju nesreća unatrag nekoliko godina na svim pješačkim prijelazima na području grada.

-Studija je pokazala koje lokacije su najnesigurnije, kao i prometne dionice na kojima postoji velik protok vozila i ostalih sudionika u prometu-kažu iz Grada.

Tako se prometna dionica uz Trg dr. Franje Tuđmana pokazala kao prva koju je potrebno prometno riješiti. Izrađen je elaborat izgradnje uzdignutih ploha i uzdignutog raskrižja, a sve u svrhu povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu, prije svega pješaka.

Izvođač radova je Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije, a ukupna vrijednost radova iznosi 330.563,13 kuna.

-Radovi će se odvijati u dvije faze i to zatvaranjem jedne prometne trake, dok će se promet propuštati po postavljenoj privremenoj regulaciji prometa po slobodnoj prometnoj traci. Očekivano trajanje radova je nešto više od mjesec i pol dana, pa sve vozače molimo za strpljenje i pojačan oprez – poručili su iz Gradske uprave.

(foto: Grad Zaprešić)