°C 17

Jastrebarsko dobiva modernu biciklističko-pješačku stazu

09.10.2020.

Maja Peranić

Dosadašnja takozvana obilaznica GG1 u Jastrebarskom, prema najavama iz Grada, uskoro će dobiti modernu biciklističko-pješačku stazu ukupne duljine 3,65 kilometara. Riječ je o projektu vrijednom gotovo 14 milijuna kuna, a koji će se sufinancirati sredstvima Europske unije.

-Gradonačelnik Novosel potpisao ugovor za izgradnju i modernizaciju biciklističko-pješačkih staza na glavnoj gradskoj prometnici u Jastrebarskom- izvijestili su danas iz Gradske uprave, a u priopćenju stoji da će se radi o prometnici GG1.

Kako doznajemo, projekt predviđa izgradnju i modernizaciju tri povezane dionice biciklističko pješačkih staza na GG1 u Jastrebarskom i to GG1 jug, GG1 sredina te GG1 sjever. Na dionici GG1 sjever planirana je izgradnja dvije funkcionalne cjeline: biciklističko pješačke staze ukupne dužine 909,78m (po 454,89m sa svake strane prometnice) te biciklističkog odmorišta s urbanom opremom kod Doma zdravlja.

Na dionici GG1 sredina planirana je izgradnje biciklističko pješačke staze dužine 257,47m s lijeve strane te s desne strane 564,70m. Ukupna dužina dijela pješačko-biciklističkih staza koja će se prilagoditi/modernizirati u skladu s uvjetima iz Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi iznosi 601,13m s lijeve strane te 293,90m s desne strane. Također na toj će dionici biti i biciklističko odmorište s urbanom opremom kod gradskog groblja.

Na dionici GG1 jug izgradit će se biciklističko pješačka staza ukupne dužine 1 030m (sa svake strane prometnice po 440m te na rotoru 150m).
Također, radovi uključuju i izvođenje radova elektroinstalacija, postavljanja prometne signalizacije, hortikulturno odnosno krajobrazno uređenje zelenih površina u zoni zahvata biciklističko-pješačkih staza i rotora na dionici GG1 jug.

-Izgrađena i modernizirana biciklistička infrastruktura doprinijet će boljoj povezanosti na linijama koje u gradu Jastrebarskom služe za dnevne migracije, većem korištenju javnih sredstava prijevoza (željeznice i autobus) te će se postići cjelovita smislena biciklistička infrastruktura, odnosno povezanost do sada izgrađenih i planiranih biciklističkih trasa – istaknuli su iz Grada.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 13.834.637,27 kuna, a od čega odobrena sredstava iz EU fondova iznose 7.674.798,14 kuna.

Projekt je, kažu u Gradu, prijavljen na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „ITU - Sustav biciklističkih staza Urbane aglomeracije Zagreb“ KK.07.4.2.18 Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije, a provodi se u okviru Operativnog programa konkurentnosti i kohezija RH 14-20, prioritetna os 7 Povezanost i mobilnost, specifični cilj 7ii2 Povećanje broja putnika u javnom prijevozu.