°C 28

Izložba "Turopoljska baština kroz sjećanja" stigla u centar Zagreba: 'Turopolje je sve bliže turistima!'

11.05.2022.

Petar Brnada

U suradnji s Plemenitom opčinom turopoljskom i Gradom Velikom Goricom, u prostorima Turističke zajednice Zagrebačke županije, u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, u utorak je otvorena izložba pod nazivom “Turopoljska baština kroz sjećanja”.

U sklopu izložbe predstavljene su i drvene makete velikogoričkog majstora Stjepana Mihanovića. Kako nam govori Juraj Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske, cilj je bio približavanje drvenog graditeljstva Turopolja turistima i stanovnicima Zagreba.

-Za ovu prigodu smo odabrali četiri tipska objekta koji i danas stoje u Turopolju – kapelu Sv. Barbare, kapela Srca Isusova na Plesu, čardak iz Mraclina i kuriju Modić-Bedeković. U malome želimo pokazati što se može vidjeti u Turopolju. Ovo je poziv svima da dođu i upoznaju turopoljsku graditeljsku baštinu i naše Turopolje u cjelini- govori nam župan POT-a čiji su članovi, banderij, uveličali ovo otvorenje. Kako dodaje Odrčić, banderij je jedna od najsvjetlijih točaka POT-a jer se u figuri vojnika prepoznaje čestitost, hrabrost i raskoš.

Promovirala se na ovom događaju i turopoljska podgutnica, autohtoni proizvodi od turopoljske svinje, ali i čitavo naše Turopolje koje je sve bliže turistima, ali i Zagrepčanima.

Ponosan na prikazivanje u Zagrebu je i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

-Ova izložba nastavak je odlične suradnje TZ Zagrebačke županije, POT-a i Grada Velike Gorice. Nedavno smo svi zajedno sudjelovali u projektu promocije turopoljske svinje za koje želimo da postane prepoznatljivi brand prisutan na menijima hrvatskih restorana. Danas ovdje u centru Zagreba predstavljamo Turopolje, turopoljsku baštinu, s posebnim naglaskom na tradicijsku drvenu gradnju, predstavljenu kroz ove prekrasne makete znamenitih turopoljskih građevina.  Drvena turopoljska gradnja nije samo dio baštine, već i turistički potencijal koji želimo promovirati i iskoristiti. Primarno ovdje u Zagrebu gdje živi 800.000 ljudi, koje želimo privući u Veliku Goricu i Turopolje. Sve makete koje možete ovdje vidjeti, možete i stvarnosti obići na području našeg grada. Bez obzira odlučite li se doći automobilom ili biciklom-rekao je Ačkar.

Izložbom se želi spomenuti i kako je hrast, šumski div, živi spomenik Turopolja unatrag 800 godina. Važni elementi našeg kraja su i hrvatski posavci, čardaci, turopoljska svinja, crni turopoljski tarfuf, kuća s čipkom..

-Oduvijek je to bio ponos Turopolja i to je čuvao kroz povijest, kulturu i tradiciju našega kraja. Izložba je u samom srcu Zagreba kako bi naše građane metropole podsjetili kakva netaknuta ljepota i tradicija se nalaze samo na pola sata od centra grada. Sinergijom i zajedničkim radom moramo očuvati naše ljepote, a ovom izložbom i prethodnim aktivnostima pokazujemo kako smo krenuli u pravom smjeru- dodaje Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

 

Foto i izvor: Zagrebačka županija