°C 16

Izgradimo zajedničku budućnost za sva živa bića! Najmlađi naučili o važnosti očuvanja prirode

26.05.2022.

Redakcija

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode RH bio je u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina posvećen rodama. U organizaciji Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke Županije i Turističke zajednice općine Pisarovina, 22. svibnja održan je edukativni program za najmlađe s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja prirode i njezine bioraznolikosti.

Dan 22. svibnja odabran je kao datum obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti jer je na taj dan 1992. godine usvojena Konvencija o biološkoj raznolikosti. Hrvatski sabor je, donošenjem Zakona o zaštiti prirode, odredio da se 22. svibnja obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Pod motom „izgradimo budućnost za sva živa bića”, učenici osnovnih škola Sveta Nedjelja, Bogumil Toni i Pisarovina slušali su pozorno predavanje o bijeloj rodi i naučili da postoji i crna roda, a potom su na mnogobrojnim radionicama dograđivali gnijezdo bijele rode, bojali rode u prirodnoj veličini koje će trajno krasiti prostor muzeja, crtali po kamenu, upoznali se s grafikom, kaširali rode, a izrađivali su i platna te nakraju pokazali zavidno znanje o rodama, što su pokazali u vrlo napetom kvizu znanja. Vrijedni su učenici imali i priliku uživati u izložbama slika s kolonije o bijeloj rodi, održanoj prethodnog vikenda, te u izložbi fotografija o rodama, a oni znatiželjni mogli su i besplatno razgledati Zavičajni muzej Donja Kupčina.

Biološka raznolikost označava sveukupnost raznolikosti života na Zemlji – staništa, vrsta i gena, a njezin poremećaj može imati teške posljedice na ekosustave, a time i na čovjekov život i blagostanje.

Na području Zagrebačke županije nalazimo veliku raznolikost staništa, ali i vrsta. Upravo ta velika bioraznolikost je razlog što je čak 12,2% površine Zagrebačke županije zaštićeno. Imamo čak 24 zaštićena područja i 24 natura područja,” istaknula je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, dr.sc. Tatjana Masten Milek.

Galerija slika

Igradimo zajedničku budućnost za sva živa bića! Najmlađi naučili o važnosti očuvanja prirode Igradimo zajedničku budućnost za sva živa bića! Najmlađi naučili o važnosti očuvanja prirode Igradimo zajedničku budućnost za sva živa bića! Najmlađi naučili o važnosti očuvanja prirode Igradimo zajedničku budućnost za sva živa bića! Najmlađi naučili o važnosti očuvanja prirode Igradimo zajedničku budućnost za sva živa bića! Najmlađi naučili o važnosti očuvanja prirode Igradimo zajedničku budućnost za sva živa bića! Najmlađi naučili o važnosti očuvanja prirode Igradimo zajedničku budućnost za sva živa bića! Najmlađi naučili o važnosti očuvanja prirode Igradimo zajedničku budućnost za sva živa bića! Najmlađi naučili o važnosti očuvanja prirode