°C 22

HAC: Spoj A11 vijaduktom na Sarajevsku iz EU fondova, radovi krajem godine

20.01.2020.

Juraj Odrčić

Hrvatske autoceste namjeravaju prijaviti projekt "Vijadukt preko ranžirnog kolodvora i spoj na Sarajevsku ulicu, te rekonstrukcija Sarajevske ulice", zapravo spoj autoceste A11 na Sarajevsku ulicu, za sufinanciranje iz EU fondova. U tu svrhu izrađena je Studija o izvedivosti 2015. godine koju je sada potrebno ažurirati u skladu s promjenama koje su od tada nastale, a zbog čega je objavljen javni natječaj za "Novelaciju Studije o izvedivosti AC A11 Zagreb - Sisak".

Namjera HAC-a je započeti s nabavom radova i nadzorom početkom 2020. godine dok se početak radova, koji bi mogli doseći cijenu od 75 milijuna eura, predviđa krajem 2020. godine.

Projekt se sastoji od tri glavna dijela s dva različita vlasnika. Tako se za Hrvatske autoceste gradi novi cestovni vijadukt preko ranžirnog kolodvora Zagreb na željezničkom kolodvoru „Ranžirni kolodvor“ i produžetak Sarajevske ulice za 275 m koji povezuje čvor autoceste A3/A11 (Jakuševec) sa Sarajevskom ulicom. Duljina vijadukta je 715 metara.

Projekt u drugom dijelu je u nadležnosti Grada Zagreba i obuhvaća nadogradnju i proširenje Sarajevske ulice na više od 1,2 km od HAC-ovog vijadukta do dijela južno od Ukrajinske ulice (kraj vojarne). Isto tako, planira se i proširenje tramvajske pruge duž Sarajevske ulice od Avenije Dubrovnik do dijela južno od Jakuševačke ceste i Hrelićke ceste gdje će se izvesti okretište tramvaja.

Sadašnja procjena troškova bez PDV-a je oko 68 milijuna EUR od čega Vijadukt na A11 i spoj na Sarajevsku ulicu s procjenom on 48.0 mil EUR, Rekonstrukcija i proširenje Sarajevske ulice 13.3 mil EUR te izgradnja tramvajske pruge uključujući kontaktnu mrežu, pragove, stajališta itd. - 6.7 mil EUR.

Hrvatske autoceste kao ciljeve ovih radove navode poboljšanje povezanost između Zagreba i zračne luke, poboljšanje javnog prijevoza s proširenjem tramvajske pruge na Sarajevskoj ulici i bolja povezanost s međunarodnim autobusnim kolodvorom, ali i novim ulazom u Zagreb rastereti ostale gradske prometnice u Zagrebu.