°C 6

Dvojac iz Zeline varao ljude: "Sredit ćemo ti posao, samo plati..."

03.12.2020.

Maja Peranić

Nad 38-godišnjakinjom i 51-godišnjakom iz Svetog Ivana Zeline policija je provela kriminalističko istraživanje te podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu.

Osumnjičeni muškarac i žena su, naime, osobama obećavali da će im "srediti" zaposlenje, no pritom su ih tražili da im uplaćuju određene novčane iznose. Tako su 48-godišnjaka prevarili da će ga zaposliti kao vozača autobusa te im je on tijekom 2019. godine u više navrata uplatio ukupno 48 000 kuna.

-Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su osumnjičeni iskoristili poznanstvo osumnjičene s 48-godišnjim oštećenikom i njegovo povjerenje pomoću kojeg su ga lažnim prikazivanjem činjenica da poznaju osobe, koje mu uz određenu novčanu naknadu mogu srediti zaposlenje, doveli u zabludu, obećavši mu posao vozača autobusa. Zbog navedenog oštećeni je krajem rujna 2019. godine na području Svetog Ivana Zeline osumnjičenoj osobno na ruke, u više navrata davao novčane iznose, a osumnjičeni su ga držali u zabludi da treba još novaca za suradnike i nagovarali da im nastavlja s davanjem novca sve do kraja listopada 2019. godine. Tek kada je oštećeni uvidio da je prevaren prestao je s davanjem novca. Zbog navedenog osumnjičeni su ga oštetili za 48.000 kuna-izvijestila je policija.

Prevarantima je povjerovala i mlađa osoba kojoj su obećali posao vozača dostave. Osoba je također uplaćivala novac no ubrzo joj je ponestalo sredstava pa je odustala od cijele priče. Ipak osoba je oštećena za 19 500 kuna.

-Sumnja se da su osumnjičeni na identičan način kao i prethodni put doveli u zabludu mlađu oštećenu osobu, kojem su također lažnim prikazivanjem činjenica da poznaju osobe koje mogu uz određenu novčanu naknadu srediti zaposlenje, u ovom slučaju posao vozača dostave. Zbog navedenog je oštećeni sredinom listopada 2019. godine na ime osumnjičenog u poslovnici pošte uplatio 19.500 kuna, dok je narednih dana zbog nemanja novčanih sredstva odustao od traženja daljnjih uplata-stoji u policijskom izvješću.