°C 12

Danas 21 novozaraženi u županiji! Stožer donio nova pravila: Maske obavezne u svim zatvorenim prostorima!

13.10.2020.

Maja Peranić

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je jučer najnovije preporuke i obveze vezane za epidemiološku situaciju izazvanu virusom Covid-19. Zaštitne maske obavezne su u svim zatvorenim prostorima gdje nije moguće osigurati distancu, a preporuka je da se nose i na otvorenom. Mjere se također tiču javnih okupljanja koja će ako imaju više od 50 osoba morati dobiti posebna dopuštenja i dozvole.

Svugdje gdje nije moguće održati fizički razmak od minimalno dva metra obavezno je nošenje maske. Preporučuje se nošenje maski i na otvorenom, ondje gdje nije moguće održati fizičku distancu.

Maske moraju nositi zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja i posjetitelji korisnicima, vozači i ostali zaposlenici u sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu, zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju ili pripremi jela, pića i napitaka, gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke.

Donesene su i posebne preporuke za sva okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi, a odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe, kinoprojekcije, sportska natjecanja, okupljanja tijekom svadbi, pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni, vjerske obrede, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Organizatori tih okupljanja su obvezni najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja putem elektroničke pošte županijskog centra 112 zatražiti suglasnost od nadležnog županijskog Stožera civilne zaštite. Stožer treba donijeti odluku sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji u roku 48 sati. Izuzetak su okupljanja koja su obuhvaćena posebnim mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poput sportskih natjecanja, vjerskih i umjetničkih događaja.

U županiji novi slučajevi zaraze

Nove mjere trebale bi doprinijeti smanjenju broja oboljelih od koronavirusa kojih je na području Zagrebačke županije danas 21 i to: 3 Grad Samobor, 2 Grad Sveta Nedelja, 2 Grad Zaprešić, 3 Grad Jastrebarsko, 2 Grad Velika Gorica, 3 Grad Dugo Selo, 1 Općina Brdovec, 2 Općina Klinča Sela, 1 Općina Krašić, 1 Općina Kloštar Ivanić, 1 Općina Rakovec. Sedam osoba je izliječeno.

-Od 21 novooboljele osobe 10 su kontakti prethodno oboljelih, 1 slučaj je povezan s boravkom u BiH, dok je za 10 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 151 osobu-izvijestili su iz Zagrebačke županije.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.