°C 12

Danas 103 nova slučaja u županiji! Najavljen nastavak cijepljenja, još se ne zna koliko doza stiže u koji grad

08.04.2021.

Maja Peranić

Danas su u Zagrebačkoj županiji evidentirana 103 nova slučaja zaraze koronavirusom, nastavak masovnog cijepljenja je najavljen kao i da u županiju pristiže novih 35 000 doza cjepiva. No o samoj proceduri i planu nastavka masovnog cijepljenja još se ne zna.

-U odnosu na podatke od jučer oboljele su 103 osobe (gradovi – 17 Samobor, 4 Sveta Nedelja, 17 Zaprešić, 8 Jastrebarsko, 27 Velika Gorica, 3 Ivanić-Grad, 9 Dugo Selo, 2 Vrbovec, 3 Sveti Ivan Zelina, općine – 4 Brdovec, 3 Bistra, 1 Pušća, 1 Klinča Sela, 1 Križ, 1 Rugvica, 1 Dubrava, 1 Farkaševac), a ozdravilo je 35 osoba. Mjera izolacije izrečena je učenicima 5 razreda-stoji u priopćenju Zagrebačke županije.

Iz Zagrebačke županije jučer je najavljeno 35 000 novih doza cjepiva koje će stići tijekom travnja. Međutim, iako je najavljeno i ubrzanje dinamike procjepljivanja građana, o konkretnom broju doza koje će stići u gradove županije, još nema podataka. Iz Zagrebačke županije odgovorili su nam da je to u ovom trenutku teško procijeniti.

-S obzirom na to da se radi o očekivanim dozama, u ovom trenu je teško precizirati koliko će koji grad dobiti doza cjepiva. Ono što možemo reći je da će se cjepivo kao i do sada distribuirati sukladno smjernicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno, po gradovima razmjerno broju stanovnika te po broju liječnika obiteljske medicine što omogućuje jednaku dostupnost cjepivima svim stanovnicima županije-kažu iz Županije.

Također, još nije poznat ni plan nastavka masovnog cijepljenja stanovnika županije već će to biti dogovoreno idući tjedan na sastanku Županijskog stožera zdravstva za Zagrebačku županiju.

Što se pak proizvođača cjepiva tiče, iz Županije kažu da po planu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, očekuju da će najviše cjepiva za stanovnike Zagrebačke županije u travnju biti proizvođača Pfizer, potom AstraZeneca, Moderna i Johnson&Johnson.