°C 2

Dan sjećanja obilježen diljem Zagrebačke županije

19.11.2020.

Ivana Ćurić

Prvi put kao praznik u cijeloj Hrvatskoj je obilježen 18. studeni kao Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje te Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata.

Iako u posebnim okolnostima, pod epidemiološkim mjerama distance i maski, žitelji Zagrebačke županije, mladi i stari, predstavnici grada i učenici, paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca i molitvama te misama obilježili su sjećanje na sve one branitelje koji su svoje živote ugradili u temelje neovisne Hrvatske kao i sve one civile koji su stradali u ratnim razaranjima.

U Ivanić-Gradu lampaši su se palili ispred spomen platoa u Vukovarskoj ulici, u Vrbovcu je svijetlio vrbovečki vodotoranj u čast onog vukovarskog koji je simbol hrvatskog otpora i neumorne obrane herojskog grada. U Velikoj Gorici predstavnici Grada položili su vijence kod spomenika goričkim braniteljima, dok su učenici kroz centar grada zaplili niz lampaša u znak sjećanja.

(Vrbovečki vodotoranj svijetlio je u čast onom vukovarskom; foto:facebook)

U Jaski se također okupilo na misi u crkvi Svetog Nikole biskupa te su građani s predstavnicima grada i braniteljskih udruga zapalili lampione i njima ispisali "Vukovar".

U spomen svim borcima i nevinim žrtvama stradalima tijekom prvih, najtežih dana rata, na Trgu kralja Tomislava u Samoboru ime grada heroja Vukovara svjetlećim lampašima ispisali su zamjenici gradonačelnika te gradski pročelnici i djelatnici. Zbog epidemioloških mjera nije održan uobičajen sat povijesti, kojemu su prošlih godina tradicionalno nazočili učenici samoborskih škola i brojni građani, pa su gradski čelnici pozvali sve da ovaj dan obilježe simboličnim paljenjem svijeća i lampaša u svojim domovima, na trgovima i u svojim ulicama.

(foto: Grad Jastrebarsko)

 

Vukovar i Škabrnja posebno su u mislima bili i u drugim gradovima, općinama, pa čak i manjim mjestima koja nisu dopustila da se zaboravi teret stradavanja koji su podnijeli u Domovinskom ratu.

 

 

(foto: ZGprsten, Facebook, Grad Samobor, Grad Jastrebarsko)

 

Galerija slika

Dan sjećanja obilježen diljem Zagrebačke županije Dan sjećanja obilježen diljem Zagrebačke županije Dan sjećanja obilježen diljem Zagrebačke županije Dan sjećanja obilježen diljem Zagrebačke županije Dan sjećanja obilježen diljem Zagrebačke županije Dan sjećanja obilježen diljem Zagrebačke županije Dan sjećanja obilježen diljem Zagrebačke županije Dan sjećanja obilježen diljem Zagrebačke županije Dan sjećanja obilježen diljem Zagrebačke županije Dan sjećanja obilježen diljem Zagrebačke županije Dan sjećanja obilježen diljem Zagrebačke županije