°C 2

Centri izvrsnosti gradit će se u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu

27.07.2020.

Ivana Ćurić

Početak srpnja ove godine imat će posebno mjesto u analima Srednje strukovne škole Velika Gorica, jer su u razmaku od tri dana potpisan ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt pod nazivom „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0“ u ukupnom iznosu od gotovo sto milijuna kuna. Nositelj je SSŠ Velika Gorica, a ravnatelj Miroslav Antolčić približio nam je detalje projekta u koji su uključeni i Srednja škola Dugo Selo, Srednja strukovna škola Samobor te drugi suradnici projekta.

Radi se o infrastrukturnom projektu u vrijednosti od 49.841.778,65 kn, od čega se 30.000.000,00 kn financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 19.841.778,65 kn osigurat će Zagrebačka županija, jedan od partnera u projektu. Uz navedeno, Ministarstvo obrazovanja i znanosti sudjeluje s još 49.634.586,53 kuna, čime će se financirati edukacija nastavnika i opremanje centara.

Regionalni centar kompetentnosti će strukovnom obrazovanju dati jednu novu dimenziju edukacije ne samo učenika Srednje strukovne škole, već i obrazovanju odraslih, osoba s poteškoćama, a služit će i poduzetnicima i obrtnicima.

-To je veliki složeni projekt, ali jako značajan za učenike i sam grad Veliku Goricu te cijelu regiju. S jedne strane tu je infrastrukturno ulaganje koje se odnosi na izgradnju centra izvrsnosti u Velikoj Gorici, a drugi dio, koji će imati dugoročne benefite kada je u pitanju obrazovanje strukovnjaka, je modernizacija kurikuluma, edukacija nastavnika koji će educirati i učenike i druge nastavnike, svojevrsna prilika za cjeloživotno obrazovanje te suradnja s poduzetnicima i povezivanje radne snage s tržištem rada, odnosno realnim sektorom- započeo je priču o projektu ravnatelj Miroslav Antolčić.

Sam Centar izvrsnosti organiziran je kao jedinstveni centar na tri lokacije, kao tri centra izvrsnosti u sektoru strojarstva, a uz Veliku Goricu, centri će se graditi i u Dugom Selu te Samoboru jer su Srednja strukovna škola Samobor i Srednja škola Dugo Selo također partneri u projektu.

-Uz nas kao nositelje i škole-partnere, u centre će autobusima dolaziti i učenici iz šest drugih škola koje im gravitiraju i u tim regionalnim centrima će se pod pratnjom nastavnika educirati na modernoj opremi u specijaliziranim područjima. Na taj način projekt će uključiti učenike iz područja strojarstva iz škola iz Zagrebačke županije. Misija nam je ovim projektom osigurati strukovno obrazovanje, osposobljavanje odraslih, povezivanje škola i učilišta s tržištem rada jer kada se pisao projekt, misao vodilja je bila "Znanje je putovanje"- i da bismo ga stekli, moramo proširiti vidike, putovati, okretati se jedni drugima- kaže Antolčić.

Ističe kako poduzetnici i obrtnici za učenike koji dolaze k njima na rad znaju reći kako učenici imaju znanja, ali im nedostaje samostalnosti u praktičnom dijelu rada. Upravo to "ispravit" će Centar izvrsnosti u kojem će se učenici osposobiti za rad kako bi na radnom mjestu odmah prionuli poslu umjesto da tamo uče što i kako raditi.

Dugom Selu Centar izvrsnosti za robotiku, Samoboru za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije

SSŠ Velika Gorica nositelj je za CAD/CAM/CNC tehnologiju, 3D-tehnologiju i aditivne tehnologije, u samoborskom centru bavit će se senzorikom, automatikom i obnovljivim izvorima energije, a u Dugom Selu s robotikom. Za laike, CAD je oblikovanje i konstruiranje proizvoda pomoću računala, CAM projektiranje i programiranje tehnoloških postupaka i proizvodnog procesa, a CNC je sustav numeričkog upravljanja alatnim strojevima.

-To znači da ćemo u našem centru dobiti najmoderniju tehnologiju. Bit će tu CNC strojeva i 3D printera, one opreme koja tek sad počinje živjeti na tržištu rada, zatim višenamjenske glodalice, printeri za rad s više vrsta materijala, mjerna oprema, itd. Uz to, projekt u svojoj širini obuhvaća pripremu novog predmeta za zanimanje specijalista 3D tehnologije, i to je veoma važno jer danas dok učenik završi četverogodišnje obrazovanje, u prosjeku 60 posto zanimanja iščezne ili se promjeni. Nama je danas možda nezamislivo da imamo kontrolora leta dronova, ali danas-sutra i toga će biti kod nas- kaže ravnatelj.

Kad je riječ o kurikulumu, ovaj EU projekt, uz modernizaciju redovnih programa u srednjim školama, donosi i modernizaciju programa primjerenih nadarenim učenicima i učenicima s poteškoćama, razvoj individualiziranih programa za osobe s invaliditetom te razvoj formalnih i neformalnih obrazovanja odraslih.

Učenicima praksa, tvrtkama pristup strojevima

U projekt su kao suradnici uključene i sve ostale srednje strukovne škole Zagrebačke županije, Hrvatski zavod za zapošljavanje- Regionalni ured Zagreb, Hrvatska gospodarska komora, Sveučilište u Zagrebu- Fakultet strojarstva i brodogradnje, Obrtničko učilište Zagreb, Hrvatska obrtnička komora- Obrtnička komora Zagreb te tvrtke TEH-CUT d.o.o. i ALAS-INFO d.o.o.

-To su dvije jake tvrtke koje na tržištu rada djeluju u nama srodnim područjima i učenici će k njima ići na praktični dio kako bi iskusili rad u realnom sektoru, a njihovi zaposlenici će, s druge strane, dolaziti u naš Centar gdje će moći koristiti dio strojeva, odnosno Centar će imati i namjenu tech-shopa, demonstracijsko-proizvodnog pogona koji će se moći iznajmiti za potrebe gospodarstva- dodaje ravnatelj Antolčić.

Cijeli projekt u fazi je javne nabave, ove jeseni kreće prvo edukacija dijela nastavnika koji će to znanje kasnije, kada se centar izgradi, u Centru za kompetentnost prenositi drugim nastavnicima i učenicima. Sama izgradnja centra koji će biti nadovezan na Srednju strukovnu školu planirana je na proljeće, a imat će kabinete, laboratorije, učionice, proizvodni prostor te svu potrebnu opremu.

-Jako puno ljudi je uključeno, čak 130 nastavnika iz Zagrebačke županije, ali u konačnici će se sve to pretočiti u naše učenike, lokalnu zajednicu i samu Veliku Goricu koja ima svoju strategiju razvoja. Neki nastavnici se već raspituju i samovoljno se javljaju da se priključe projektu jer će na taj način i sebe nastaviti izgrađivati kao profesora, kao i usavršavati se. Naposljetku, to su tehnologije koje se brzo razvijaju i nastavnik mora biti u korak s trendovima kako bi znanje mogao prenijeti svojim učenicima-dodaje Antolčić.

Po završetku projekta održat će se i završna konferencija na kojoj će se dati, vjerujemo, uspješan pregled ovog projekta koji će dodatno oplemeniti kvalitetu strukovnog obrazovanja u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji, ali time i u Hrvatskoj.

-Bit će zahtjevno i izazovno, ali smatram da će nam na koncu ovog projekta svima biti jako drago jer ćemo imati tu dodatnu vrijednost naših učenika koji će danas-sutra lakše opstati na tržištu rada-zaključio je ravnatelj Antolčić.