°C 11

Bistranski majstor jaslica Perica Novosel i ove godine izlaže u Vatikanu

20.12.2022.

Redakcija

Perica Novosel iz Oborova Bistranskog i ove je godine dobio čast izložiti svoje djelo – jaslice u lampašu pod nazivom Svjetlo nade – na svjetskoj izložbi jaslica „100 Presepi in Vaticano“.

Ovo je druga godina zaredom da Novosel izlaže na ovoj reprezentativnoj svjetskoj godišnjoj izložbi u Vatikanu. Prošle su godine jaslice Perice Novosela bile jedini izložak koji je predstavljao Hrvatsku, dok ove godine troje jaslica predstavlja našu zemlju – od toga dvoje čiji su autori s područja grada Zagreba te jaslice Perice Novosela koje su 2021. godine bile izložene u Bistri.

Inače, Novosel izrađuje božićne jaslice od svoje sedme godine, a unatrag nekoliko godina svoje je umijeće prezentirao i javno izlagao u muzejima, kulturnim centrima i prostorima udruga na području Zagrebačke županije i Hrvatskoga zagorja. Aktivan je i kao predsjednik Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica čiji članovi već 16 godina izlažu svoje radove na ovoj prestižnoj vatikanskoj izložbi.

Svi zainteresirani jaslice ovog bistranskog majstora mogu razgledati tijekom Adventa u Knjižnici općine Bistra, Galeriji grada Krapine, Vršilnici grada Zaprešića, Knjižnici grada Zaboka, osnovnoj školi u Mariji Gorici, u prostoru Udruge Ivan Perkovca u Brdovcu, i na Europskom trgu u Zagrebu, odnosno u izlogu lokala Witrine (Vlaška 7).

 

"Županija na dlanu" proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom.