°C 29

Žetvena svečanost u Klokočevcu Samoborskom

13.07.2022.

Redakcija

Na imanju obitelji Jednar u Klokočevcu Samoborskom održana je manifestacija Žetvena svečanost koju već dvanaestu godinu organizira samoborska udruga Etno fletno. Prikazu narodnih običaja i tradicionalne žetve prisustvovala je u ime Zagrebačke županije predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

- Djelovanje udruge Etno fletno u očuvanju samoborskih običaja svakako nadilazi i sam Samobor, značajno je i za Zagrebačku županiju - rekla je Glasnović ukazavši pritom na značaj domaće hrane i namirnica domaćih OPG-ova.
- Domaća hrana ne može se usporediti s onom kupovnom. Ona je puna okusa i zdravlja“, naglasila je Glasnović uz čestitke Udruzi i domaćinu, obitelji Jednar, na čuvanju tradicije i njegovanju običaja ovog kraja.

Zadovoljstvo održanom manifestacijom izrazila je i njezina predsjednica Marija Lindić koja je naročito istaknula važnost uključivanja mlađih naraštaja u ovakva događanja.
- Ove godine smo učlanili dosta djece i mladih od kojih se mnogi prvi put susreću s ovakvim običajima“, rekla je Lindić pohvalivši pritom cjelogodišnji trud i rad članova Udruge te zahvalivši obitelji Jednar koja je za ovu prigodu ustupila cijelo svoje imanje.

- Čovjeka veseli kad posadi, posije, požanje svoj trud. Kad zna da su to njegove ruke priskrbile - rekla je Nada Jednar čije je imanje, naročito ledina, bila po drugi put domaćinom Žetvene svečanosti.
- Žito je bila najvažnija žitarica koju smo sijali nekad, a nadam se da bude opet došlo njeno vrijeme, naročito zbog ove situacije u svijetu - rekla je Jednar uz riječi „Kad imaš kruha ikakva, ne boj se gosta nikakva“.

Foto: Daniel Cvetković, Radio Samobor

Tekst: Zagrebačka županija

Galerija slika

Žetvena svečanost u Klokočevcu Samoborskom Žetvena svečanost u Klokočevcu Samoborskom Žetvena svečanost u Klokočevcu Samoborskom