°C 14

Završna konferencija projekta EdUTOPIJA 21: Velikogorički školarci lideri održive budućnosti

23.03.2021.

Maja Peranić

Tijekom dvije godine trajanja projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost provedeno je ukupno 28 predavanja i 30 radionica za učenike, 7 obrazovnih modula za učitelje, nastavnike, predstavnike lokalne uprave i roditelje, 6 radionica rješavanja problema u lokalnoj zajednici, 13 volonterskih akcija te brojne druge aktivnosti. U ovom projektu Zelene mreže Hrvatske (ZMAG) sudjelovalo je sedam škola velikogoričkog područja OŠ Eugena Kumičića, OŠ Novo Čiče, OŠ Eugena Kvaternika, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Lukavec, OŠ Eugena Kvaternika – PŠ Dubranec, OŠ Vukovina – PŠ Rakitovec i OŠ Vukovina, a proveden je u suradnji s Gradom Velika Gorica.

Završna konferencija ovog projekta održat će se u subotu 27. ožujka, pod nazivom Obrazovanje za održivu budućnost – EdUTOPIJA 21, od 10 do 13:30 sati u Centru za posjetitelje Velike Gorice, a bit će ga moguće uživo pratiti putem Facebook i YouTube kanala ZMAG-a. 

Konferencija će pružiti osvrt na realizirane aktivnosti projekta, a svi zainteresirani moći će poslušati zanimljiva predavanja: Uspješna provedba u izazovnim vremenima EdUTOPIJA 21 (Matko Šišak, prof. ZMAG), Primjer dobre prakse: OŠ Matija Gubec iz Zagreba (Ratko Johan, prof.) i Škola za 21. stoljeće – provedba kurikuluma za održivi razvoj (Dražen Šimleša, dr.sc.) te sudjelovati na okruglom stolu pod nazivom Izazovi i iskustava rada za održivi razvoj u našim školama. 

-Na putu stvaranja odgovornijeg i održivijeg društva, uloga obrazovanja od posebne je važnosti. Škole su središte zajednice i odgajaju generacije koje dolaze – one stoga mogu i trebaju biti pokretači i nositelji održivog razvoja koji kreiraju lidere održive budućnosti-tako to vidi projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost koji svojim edukativnim programom i participativnim pristupom osnažuje djecu i mlade da postanu aktivni građani koji će se znati odnositi prema izazovima 21. stoljeća, s osjećajem solidarnosti i odgovornosti prema svojoj lokalnoj zajednici, ekosustavima planeta i budućim generacijama. 

Projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost je zamišljen kao inicijativa za bolje razumijevanje i korištenje održivog razvoja u svakodnevnom životu mladih i lokalne zajednice. EdUTOPIJA 21 pruža znanja, vještine i vrijednosti koje su potrebne građanima za poboljšanje kvalitete života, pridonoseći tako razvitku svjesnog, aktivnog i odgovornog građanstva. Na inovativan i praktičan način razvija znanja i kompetencije djece i mladih o održivom razvoju, kao i znanja i kompetencije odraslih za unaprjeđenje održivog razvoja. Istovremeno, potiče participativan pristup – umrežavanje, suradnju i angažman lokalne zajednice, djece i mladih, učitelja i roditelja, škola i organizacija civilnog društva – s ciljem osmišljavanja, pokretanja i provođenja suradničkih inicijativa i projekata koji doprinose poboljšanju kvalitete života lokalne zajednice i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja

Projekt je financiran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade RH kroz poziv Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije.

Zbog poštovanja epidemioloških mjera broj sudionika na konferenciji je ograničen na 25 osoba, dok će za sve zainteresirane biti osigurano praćenje putem prijenosa uživo na ZMAG-ovim Facebook i YouTube kanalima.