°C 24

Zavirite u Virtualni muzej industrijske baštine Ivanić-Grada

03.01.2020.

Romana Šimek

U ponedjeljak, 30. prosinca 2019. godine, udruga Prijatelji baštine, otvorila je Virtualni muzej industrijske baštine Ivanić-Grada, drugi muzej takve vrste u Hrvatskoj nakon Virtualnog muzeja karlovačke industrije. 

Cilj muzeja je prezentirati bogatu industrijsku baštinu ivanićkog kraja i okolice koja se intenzivno razvija nakon 2. svjetskog rata zahvaljujući otkrićima nafte i zemnog plina.

Ivanić-Grad se ovim projektom uspješno priključuje drugim gradovima u Hrvatskoj (Sisak, Rijeka, Zagreb, Labin, Karlovac ) koji već nekoliko godina istražuju i prezentiraju industrijsku baštinu. Iz udruge naglašavaju da se radi o muzeju zajednice, svakodnevne komunikacije, istraživanja te razmjene znanja. Virtualni muzej nalazi se na poveznici: www.industrijska-bastina.com.

Trenutno se u virtualnom muzeju nalazi 200 predmeta i planira se daljnje prikupljanje i prezentiranje novih predmeta kroz cijelu 2020. godinu što uključuje predmete, fotografije i video materijale. Članovi udruge su profesionalci iz društveno humanističkih znanosti (muzeolozi, povjesničari umjetnosti, arhitekti itd.) te svoj rad u udruzi odrađuju volonterski.

foto: Fotografija s Ekonove 1995./Industrijska baština