°C 29

Zagrebački prsten kao doživljaj – Snimanje na lokacijama u Zagrebačkoj županiji

26.05.2022.

Redakcija

U sklopu projekta Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku snimalo se na lokacijama u Zagrebačkoj županiji, promovirajući ljepote zelenog Zagrebačkog prstena. Projekt se provodi na nacionalnoj razini pokrenut je s ciljem poticanja domaćeg turističkog prometa kroz upoznavanje hrvatskih ruralnih destinacija.

 Vodećom idejom „od polja do stola”, snimalo se na području zelene oaze Zagrebačke županije Parka prirode Žumberak te OPG-u Roberta Braje kao i na Izletištu Vinogradarska kuća Braje, promovirajući time OPG-ove, čije brendiranje i i promocija seoskog turizma osnova turističkog proizvoda ruralne Hrvatske.

 Stigavši zaista od polja do stola, bogata gastro tradicija predstavljena je najboljim autohtonim lokalnim specijalitetom Plešivički copanjek – slani kolač od svježega kravljeg sira i koprive. Velik izbor nagrađivanih vina i domaćim specijalitetima poput patke s mlincima, domaćeg maslaca, povrća i mesa iz vlastitog uzgoja spajaju se u čaroliju i daju doživljaj plešivičkoga kraja kojemu ćete se uvijek vraćati.

 Snimala su se i zelena prostranstva Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Na površini od 350km2 živi tek oko 4000 stanovnika, a uspon u rasponu od 180 do 1178 metara čine ovo gorje savršeno odredište za digitalni detoks stanovnicima središnje Hrvatske. Žumberak je pun atraktivnih lokacija od šarolike flore i faune, vodenih bogatstva, prirodnih atrakcija kao što su kanjon Slapnice ili Sopotski slap, netaknutih šuma i planinskih vrhova, arheoloških nalazišta, drevnih starina, etnološke baštine, zanimljivih crkvica, sportskih staza. Šetači mogu uživati u ugodnim obilascima unutar mreže od čak 88 planinarskih staza, a dodatnu vrijednost daju četiri tematske poučne staze spretno uklopljene u okoliš. Zahtjevniji planinari izazov mogu naći u osvajanju vrhova kao što su Japetić, Pleševica, Zečak, Oštrc, Okić i onaj najviši, Sveta Gera. Biciklisti se također neće razočarati jer ih šest označenih staza mogu provesti uzduž i poprijeko golemog parka prirode. Kojim god načinom i tempom se kretali, dobro otvorite oči i naćulite uši, jer Žumberak je dom mnogim vrstama biljaka i životinja, od kojih su neke ugrožene i zaštićene. Možda baš vi ugledate rijedak cvijet blagajev likovac ili neobičnog crnog daždevnjaka.

 „Uvjerena sam kako smo napravili iskorak prema popularizaciji seoskog turizma kroz ovaj projekt kojije podržan i s nacionalne razine. „Doživi domaće” nam daje priliku te njihovu prezentaciju kroz naše turističke sadržaje. Upravo na ovom principu lokalnog, autohtonog i tradicijskog bazira se naša turistička ponuda koja je u kombinaciji s prirodom i našim brojnim „outdoor” sadržajima čini jedinstven spoj na kojemu baziramo razvoj turizma Zagrebačke županije. Naš zeleni dnevni boravak Zagreba, Zagrebačka županija ima tri vinske ceste te vinski turizam koji je najrazvijeniji u Hrvatskoj kao i najveći broj OPG-ova, njih preko 14 tisuća što potvrđuje naš veliki turistički potencijal,” ističe direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Galerija slika

Zagrebački prsten kao doživljaj  – Snimanje na lokacijama u Zagrebačkoj županiji Zagrebački prsten kao doživljaj  – Snimanje na lokacijama u Zagrebačkoj županiji