°C 28

Za vikend pro-šfik-ajte u Ivaniću na Festivalu igračaka i karnevalu!

31.05.2022.

Redakcija

Najveselije će ovaj vikend biti u Ivanić-Gradu jer vas čeka carstvo igračaka i maski! Naime, 4. i 5. lipnja održat će se 8. Festival igračaka i 12. Međunarodni žabarski karneval praćeni brojnim događanjima.

Festival igračaka na jednom mjestu okuplja sve što ima veze s igračkama i igrom. Za osmo festivalsko izdanje sprema se bogat program i iznenađenja za djecu i odrasle, koji će kroz dva dana moći uživati u igračkama, raznim natjecanjima, kazališnim i mađioničarskim predstavama dječje tematike, zabavnim i edukativnim radionicama te igraonicama.

Festival će se svečano otvoriti u subotu, 4. lipnja u 11 sati u Sportskom parku Zelenjak, Ivanić-Grad, uz mimohod olovnih vojnika.

U sklopu Festivala igračaka, 4. lipnja će se održati natjecanje „Prvi Pljesak”, dok će se u nedjelju, 5. lipnja, održati „Festival dječjih zborova” na kojemu će nastupati dječji zborovi uz dvije autorske pjesme. Ako budete gladni, možete se najesti jelima moslavačkog kraja koja su se tradicionalno jela za doručak u sklopu programa „Zaboravljeni doručak”.

Možda niste znali da je otac hrvatskog vatrogastva, Đuro Deželić, rodom iz Ivanić-Grada. Vatrogasna postrojba kao ponos Ivanić-Grada će organizirati najveću vatrogasnu olimpijadu za djecu koja će oba dana uveseljavati i male i velike. Desetak udruga s područja grada organizirat će brojne edukativne radionice iz područja STEAM-a-

Festival igračaka posjetit će i djeca iz Ukrajine koja su trenutno smještena na području grada Vrbovca. U ovim teškim vremenima, osiguran im je bezbrižan dan: prijevoz, hrana, korištenje sadržaja i prevoditeljicu uz koju će se šezdesetak djece u nedjelju proveseliti na festivalu.

Ljubitelji figura i kolekcionari posebno će uživati u Specijalnoj bolnici Naftalan u kojoj će se održati velika izložba kolekcionarskih igračaka. Moći će se pogledati preko 250 figura Transformersa, 150 figura Masters of the Universe, preko 100 figura Marvela i DC-a , te preko 100 figura iz razdoblja 80-ih i 90-ih i kolekciju Movie i Cartoon autića.

Ana Horvat, koja je stradavši u prometnoj nesreći sa samo 9 godina i postavši invalidom svoje životno veselje pronašla u sakupljanju Barbie lutaka, impresionirat će vas sa svojom kolekcijom od 50-ak Barbie lutaka, a vidjet ćete da su joj posebna strast Holiday izdanja. Lutke su u svojim originalnim kutijama i nikada nisu otvorene.

A ako su pak vaši dani igranja gotovi, svoje moderne igračke možete donirati i/ili razmijeniti preko Burze igračaka. Na taj način radost igranja poklanjate onima koji nemaju igračke, a istodobno promovirate ekologiju jer će se odbačene igračke vratiti natrag u upotrebu umjesto vreća za smeće.

U smjeru ekoloških ideja posebnu će atrakciju činiti i Green energy playground sa 6 različitih digitalnih igrala koji će biti smješten u Sportskom parku Zelenjak. Green energy playground (Gep) je inovativno, kreativno i edukativno rješenje dječjeg igrališta koje koristi iz obnovljivih izvora energije i kinetičke energije koju stvaraju djeca svojom igrom, te mobilnu aplikaciju „Zdravka” koja personalizira zadatke i igru za svakog sudionika zasebno. Inovativno igralište biti će dostupno za igru svim posjetiteljima. GEP predstavlja revolucionarnu i zdravu komponentu i značajan proboj u dječjoj igri. Kombinirajući interaktivnu elektroniku s konvencionalnom opremom za igrališta, stvoren je da prekine začarani krug sjedilačkog ponašanja što rezultira rastućom dječjom pretilošću. Povezani su edukacija, razvoj djece, obnovljivi izvori energije i digitalne mogućnosti kako bi se motivirali najmlađi na igru na potpuno inovativan i kreativan način.

Ako vam pak nedostaje karnevalsko veselje, uživat ćete na žabarskom karnevalu. Ivanić-Gradje član Federacije Europskih karnevalskih gradova. Udruga „Žaba” godišnje sudjeluje u 10-ak karnevala u Hrvatskoj i susjednim zemljama, a uz pokroviteljstvo Grada i Turističke zajednice pokrenula je i prvi kontinentalni karneval - Međunarodni žabarski karneval.

Na karnevalu će se prodefilirati više od 400 sudionika iz 24 karnevalske grupe koje dolaze iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Austrije, Italije i Grčke. Ovogodišnja kostimografska tema udruge „Žaba” je Willy Wonka i Charlie tvornica čokolade. Povorka će krenuti u subotu, 4. lipnja, u 18 sati nakon koje će se održati Mantock samba show s bogatim kostimima.

Cijeli program bit će praćen i koncertima. Već u petak, 3. lipnja održat će se koncert Sandi Cenova, a u subotu, 4. lipnja, koncert Crvene jabuke. Plesni koncert ansambla Lado u nedjelju, 5. lipnja organizira Pučko otvoreno učilište Ivanić-Grad u suradnji s Ministarstvom kulture RH i Turističkom zajednicom Ivanić-Grada.

Galerija slika

Za vikend pro-šfik-ajte u Ivaniću na Festivalu igračaka i karnevalu! Za vikend pro-šfik-ajte u Ivaniću na Festivalu igračaka i karnevalu! Za vikend pro-šfik-ajte u Ivaniću na Festivalu igračaka i karnevalu!