°C 12

Za 100. godišnjicu rođenja doajena hrvatske naive i počasnog građanina Vrbovca, izložba u Narodnoj knjižnici

23.03.2021.

Ivana Ćurić

Stotu godišnjicu rođenja velikog hrvatskog umjetnika Ivana Rabuzina prigodnom izložbom obilježit će Narodna knjižnica Vrbovec.

-U povodu 100. godišnjice rođenja Ivana Rabuzina, doajena hrvatskog naivnog slikarstva, u izlozima Narodne knjižnice Vrbovec bit će postavljena prigodna izložba. Moći ćete vidjeti reprodukcije Rabuzinovih ulja na platnu, akvarela i grafika-poručili su iz Narodne knjižnice Vrbovec. Izložba će biti postavljena od 25. ožujka do 13. travnja 2021. godine, a autorica je Sanja Prijatelj.

Dodajmo kako će se u trećim razredima OŠ Krunoslava Kutena sutra održavati likovna radionica pod nazivom "Slikam kao Ivan Rabuzin".
-Učenici će, koristeći tempere i metodu slikanja točkama, krugovima i krivuljama koju je primjenjivao i poznati slikar naivac Ivan Rabuzin, pod vodstvom svojih učiteljica Renate Strott i Brankice Šparavec te učitelja Marka Prše pokušati napraviti svoja likovna viđenja Vrbovca i okolice. Na ovaj će način i naši najmlađi sugrađani biti uključeni u program obilježavanja 100. godišnjice rođenja slikara-javlja POU Vrbovec.

Rabuzin je rođen u Ključu, a zbog rodbinskih je veza često boravio u Vrbovcu te sudjelovao i na vrbovečkim likovnim kolonijama. Proglašen je počasnim građaninom grada Vrbovca 2006. godine.

Rabuzin je rođen u brojnoj obitelji, bio je šesto od jedanaestoro djece. Završio je stolarski zanat u Zagrebu i Zemunu. Slikarstvom se bavio više od 50 godina, nije imao slikarsko obrazovanje, osim večernjeg tečaja crtanja kod Koste Angelija Radovanija. U početku je radio i u tvornici namještaja, a nakon prve izložbe krajem 50-ih godina, posvetio se samo slikanju.

Na njegovim su slikama, motivi prirode i sela Hrvatskog zagorja. Najčešće je slikao brijegove, cvijeće, oblake i sunce. Imao je 200 samostalnih izložbi i još veći broj skupnih. Izlagao je u galeriji “Mona Lisa” u Parizu 1963. godine. O njemu je snimljeno 10 dokumentarnih filmova i objavljen veći broj knjiga na više stranih jezika. Oslikao je keramiku za poznatu tvrtku Rosenthal. Osim njega, tu čast imali su još samo Victor Vasarely i Henri Rousseau.  Bio je saborski zastupnik HDZ-a od 1993. do 1999. godine. Preminuo je u varaždinskoj bolnici u 88. godini života.