VOLIM EKO Festival ekoloških proizvođača Zagrebačke županije: Stavite zdravlje na prvo mjesto i podržite ekološki uzgoj
11.10.2024.
Sve je spremno za početak manifestacije Gastro Turopolja koji nas očekuje ovog vikenda. Park Plemenite općine Turopoljske u Velikoj Gorici već je prepun štandova na kojima se nude vrhunski proizvodi domaćih proizvođača. U sklopu ovogodišnjeg Gastra, naime, odvijaju se i druge manifestacije - Gastronomski sajam, Dani meda, te Treći Festival ekoloških proizvođača Zagrebačke županije "Volim Eko" koji je točno u podne i svečano otvoren.
Ukupno 14 proizvođača, članova udruge Z-Eko, s područja naše županije u srcu Velike Gorice nudi razne proizvode; od domaćeg do egzotičnog bilja i trava, aronija, šipka do voća i povrća, pčelinjih proizvoda i mediteranskih biljaka, žitarica, lavande... U ponudi je cijeli spektar poljoprivrednih proizvoda kojeg ovog vikenda nikako nemojte zaobići.
Ove vrijedne proizvođače ekološki uzgojene zdrave hrane okuplja spomenuta udruga Z-Eko, jedina takva na području Zagrebačke županije.
-Jedina smo udruga ekoloških proizvođača u našoj županiji i sve nam više prilazi članova iz okolnih županija i Grada Zagreba jer prepoznaju naš rad i našu aktivnost. Zasad imamo 30-ak članova, no proizvođača u županiji ima daleko više. Mi smo ti koji izlazimo na tržište i predstavljamo se kroz sajmove i manifestacije i nadamo se da će i ostali proizvođači prepoznati naš angažman i priključiti se radu udruge - kaže predsjednik udruge Dario Frangen.
Proizvoda bi bilo i više da je potražnja za zdravim proizvodima, uzgojenim bez pesticida, veća. Treba se stoga raditi više na svijesti građanstva koliko je blagodati po zdravlje u ekološki uzgojenim proizvodima. Potražnju za ovakvim proizvodima, ističe Franger, danas na žalost diktira cijena. Ljudi će radije nešto drugo staviti ispred svog zdravlja.
-Da je bolja situacija "u glavama", ali i u džepovima bila bi daleko bolja prodaja. Postoji osviještenost građanstva, ljudi se žele zdravo i ispravno hraniti no problem je u novcu. Neminovno je da je skuplja proizvodnja, a manje količinski dobivamo proizvode, ali činjenice jesu da kad npr. trebamo popraviti automobil ne pitamo koliko nas to košta i odmah trčimo mehaničaru, a kad nam zaškripi zdravlje onda odugovlačimo - kazao je Frangen i dodao:
-Više ljudi ostave novaca za kafiće, kave, cigarete, parking, za to uvijek imamo novaca, a za vlastito zdravlje ćemo "štrajkati" i odgađati. To moramo mijenjati.
Bez obzira na to posljednjih je godina zabilježen porast ekološke poljoprivrede kao i interes za nju. U skladu je to i s ciljevima Zagrebačke županije za naredno razdoblje koja je lider u ulaganju u ekološku proizvodnju na području Republike Hrvatske. Do 2030. godine cilj je da sve površine u Zagrebačkoj županiji budu upravo pod ekološkim uzgojem.
-Poseban naglasak u Zagrebačkoj županiji dajemo za ekološku proizvodnju tako da smo potpore i usmjerili na ekološke proizvođače koji imaju svoje vrste potpora s godišnjim iznosom od 20 000 eura po ekološkom proizvođaču za razliku od konvencionalnog koji može ostvariti godišnji iznos 15 000 eura. Očekujemo da će se kroz 5-6 godina i više ostvariti naši planovi, a glavni cilj i vizija Zagrebačke županije je da ona bude vodeća u ekološkoj proizvodnji hrane i da pokrenemo razvoj pametnih sela. Izradili smo program kojim želimo do 2030. da sve površine županije budu pod ekološkim uzgojem. Ostvarujemo to pomoću promocije, potpora, manifestacija i suradnjom, ali treba više ulagati i u svijest potrošača i njihovo ohrabrenje da potrošnjom i kupnjom hrvatskih ekoloških proizvodnja pomažu proizvodnji i okolišu, a i vlastitom zdravlju - rekao je pročelnik UO Zagrebačke županije za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.
Festival je službeno otvorila direktorica Turističke zajednice Velike Gorice Maja Toth kao njegov domaćin, a u prostorijama Centra za posjetitelje održana su stručna predavanja na temu ekološke proizvodnje u Zagrebačkoj županiji.
Festival se, kako smo spomenuli, održava u sklopu Gastra Turopolja i možete ga posjetiti danas te u dane vikenda od 10 do 18 sati.
(foto: Sandra Sarija)
(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)