°C 25

Velika subota: Vatrogasci tradicionalno čuvaju Isusov grob u crkvama

08.04.2023.

Ivana Ćurić

Velika je subota. Isus leži u grobu. Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana u crkvama običavamo vidjeti vatrogasce koji čuvaju Isusov grob simbolično predstavljajući rimsku stražu koja je čuvala grob u Jeruzalemu. U crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini za to su ove godine zaduženi DVD Vukovina i DVD Staro Čiče.

Na Veliku Subotu vrata crkava bit će otvorena vjernicima kako bi svatko mogao pohoditi Isusov grob i u tišini predati svoje molitve. Crkva se na taj dan zadržava kod Gospodinova groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. Sve do večeri kada se u crkvama održava Vazmeno bdjenje. Ono se slavi noću, stoga obično i počinje iza 20 sati.

Tijekom Vazmenog bdjenja blagoslivlja se nova uskrsna svijeća napravljena od prirodnoga voska. Uskrsna svijeća kroz čitavo vazmeno vrijeme stoji kod ambona i pali se u svim bogoslužnim činima.

Na Veliku subotu pjeva se i Hvalospjev svijeći i ponovno se pjeva "Slava" te zvone sva crkvena zvona kao navještaj Kristova uskrsnuća

Ps 118, 1-2.16ab-17. 22-23

Pripjev:

Aleluja! Aleluja! Aleluja!

 

Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar,
jer je vječna ljubav njegova!
Neka rekne dom Izraelov:
»Vječna je ljubav njegova!«

Gospodnja se uzdignu desnica,
Gospodnja se proslavi desnica!
Ne, umrijeti neću, nego živjeti
i kazivati djela Gospodnja.

Kamen koji odbaciše graditelji
postade kamen zaglavni.
Gospodnje je to djelo:
kakvo čudo u očima našim!

Galerija slika

Velika subota: Vatrogasci tradicionalno čuvaju Isusov grob u crkvama Velika subota: Vatrogasci tradicionalno čuvaju Isusov grob u crkvama Velika subota: Vatrogasci tradicionalno čuvaju Isusov grob u crkvama Velika subota: Vatrogasci tradicionalno čuvaju Isusov grob u crkvama Velika subota: Vatrogasci tradicionalno čuvaju Isusov grob u crkvama Velika subota: Vatrogasci tradicionalno čuvaju Isusov grob u crkvama Velika subota: Vatrogasci tradicionalno čuvaju Isusov grob u crkvama Velika subota: Vatrogasci tradicionalno čuvaju Isusov grob u crkvama